Gå til innhold

Dette skjedde i dagene før Russland invaderte Ukraina

En bilde tatt gjennom litt tåke, eksos eller røyk viser en beltedrevet stridsvogn som kjører gjennom nattemørket.

Mange fryktet krig da stridsvogner rullet gjennom Donetsk.(Foto: Alexander Ermochenko, Reuters/NTB )

Tirsdag morgen rullet militære kjøretøyer inn i Ukraina.

Her kan de lese siste nytt om situasjonen i Ukraina.

Mandag sa Russlands president Vladimir Putin at han ser på to provinser helt øst i Ukraina som selvstendige stater. Han mener at Donetsk og Luhansk ikke er en del av Ukraina, og at de skal få bestemme over seg selv.

Putin sa også at han ville sende soldater, som skal være «fredsbevarende styrker».

Vladimir Putin er president i Russland. Mandag sa han at Russland anerkjenner Donetsk og Luhansk som egne stater.(Foto: Alexei Nikolsky, Sputnik/Kremlin Pool/AP/NTB )

Et bilde tatt utendørs i mørket viser røyk, gatelys og fyrverkeri som eksploderer, mens folk veiver med russiske (hvite, blå og røde) flagg.

Da Putin sa at han mener Donetsk og Luhansk er selvstendige stater, var det mange tilhengere av Russland som feiret. (Foto: Alexei Alexandrov, AP/NTB )

Mange av de som bor der, støtter Russland. Og siden 2014 har det vært en borgerkrig mellom dem og de som styrer Ukraina.

Men de fleste land, inkludert Norge, mener at provinsene fortsatt tilhører Ukraina, og at det ikke er greit at Russland sender tropper inn i landet.

Stridsvogner i gaten

Et bilde tatt om natten viser silhuetten av en tanks som kjører med kanonen lett hevet.

En stridsvogn kjørte mot byen Donetsk natt til tirsdag. Nyhetsbyrået Reuters skriver at Putin kan ha en avtale med Donetsk og Luhansk om at Russland kan lage militærbaser der.(Foto: Alexander Ermochenko, Reuters/NTB )

Tidlig tirsdag morgen meldte et vitne til Reuters at umerkede stridsvogner kjørte inn i gatene i Donetsk.

Aktiviteten fordømmes av FNs sikkerhetsråd og møter mye kritikk fra andre land. Noen mener at dette er et tegn på at russerne har begynt invasjonen av Ukraina, skriver Aftenposten.

Men Russland nekter for at de har sendt militære inn i Ukraina.

En liten gutt i tykke vinterklær står bak et gjerde og ser skeptisk på en rullestol som er lastet med fullpakkede bager og et kattebur.

De siste dagene har mange reist fra Øst-Ukraina, i tilfelle det blir utrygt der. Denne guttens familie dro fra Luthansk til et område som er kontrollert av Ukraina. (Foto: Vadim Ghirda, AP/NTB )

Tror ikke det blir storkrig

Selv om Russland sender soldater mot Øst-Ukraina, er det ikke sikkert at det vil bli en stor krig mellom Russland og Ukraina.

Oberstløytnant Tormod Heier (Foto: forsvaret.no) Nærbilde av en smilende mann med kort, blondt hår og grønn militæruniform med mange knapper og stjerner på. sier: Det tror jeg er veldig lite sannsynlig, fordi Ukraina ses på mange måter, også blant det russiske militæret, som et broderfolk.

Det sier Tormod Heier til VG. Han er oberstløytnant og forskningsleder ved Forsvarets høgskole.

Andrej Rudenko er en av Russlands viseutenriksministre. Tirsdag uttalte han at Russland ikke ønsker å kutte båndene til Ukraina, ifølge Aftenposten.

Vil påvirke økonomien

Tirsdag formiddag sa Storbritannias statsminister Boris Johnson til kanalen Sky News at Russland er i gang med en «full invasjon» av Ukraina. Storbritannia vil straffe Russland for dette, ved å innføre strenge sanksjoner. Det vil si at de for eksempel vil gjøre ting dyrere for Russland og stanse handel.

USA og EU (Den europeiske union) varsler at de planlegger det samme.

– Aldri for sent å ikke angripe

Tirsdag ettermiddag talte Natos leder, Jens Stoltenberg, til pressen. Da sa han at Nato kan slå fast at:

  • styrker fra Russland har invadert Ukraina
  • russiske tropper ved grensen til Ukraina er klare til å angripe

Nato oppfordrer Russland til å ikke gjennomføre slike planer.

Jens Stoltenberg (Foto: Yves Herman, Reuters/NTB) sier: Det er fremdeles mulig for Russland å endre kurs, og ikke fortsette en militær oppbygging, og ikke fortsette en invadering av Ukraina.

Organisasjonen vil gi støtte til Ukraina dersom det blir krig. Men de ønsker at Russland velger en fredelig måte å løse konflikten på.

– Det er aldri for sent å ikke angripe. Og derfor ber vi Russland tre tilbake, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Litt senere i Moskva, Russlands hovedstad, fikk Putin godkjenning fra Russlands nasjonalforsamling til å bruke militærmakt i utlandet.

USA reagerer

Tirsdag kveld inviterte også USAs president Joe Biden en pressekonferanse i Det hvite hus. Han begynte med å si:

Joe Biden (Foto: Alex Brandon, AP/NTB) sier: Hvem i herrens navn tror Putin gir ham rett til å erklære nye såkalte land på territorier som tilhører naboene hans?

Putins uttalelser var et brudd på internasjonale lover, ifølge Biden. Han varslet at USA vil innføre dyre sanksjoner mot Russland og blokkere en del handel med landet.

Biden håper at landene unngår krig.

– Vi har ikke noe ønske om å kjempe mot Russland. Men vi vil sende en tydelig melding, sa Biden.

Russland varsler at de vil «svare kraftig» på sanksjonene, ifølge Aftenposten.

Vil du vite mer?

Her kan du lese om bakgrunnen for konflikten mellom Ukraina og Russland.

Skrevet av:
Eivind Mørk,
Elin Fjelldal
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette