Gå til innhold

Emma: – For meg har det aldri vært noen tvil om at jeg er jente

Ung kvinne med langt blondt hår smiler og ser inn i et speil, med en stor klokke synlig i bakgrunnen

– For meg har det aldri vært noen tvil om at jeg er jente, selv om jeg har guttekropp, sier Emma Ellingsen. Hun jobber som modell og youtuber.(Foto: Tom Kolstad )

Emma er født med guttekropp, men har følt seg som en jente så lenge hun kan huske. – Jeg er glad for at vennene mine alltid har støttet meg, sier hun.

Dette intervjuet sto først på trykk i Aftenposten Junior i mars 2017.

– De fleste lurer på om puppene mine er ekte. Da svarer jeg at de ikke er det. Jeg bruker brystproteser, sier Emma.

Hun er hjemme i huset på Nøtterøy i Vestfold sammen med vennene Alexandra, Sivert og Albertine.

I 2017 var Emma med i serien Født i feil kropp, som gikk på TV 2. Den handlet om barn og unge som ikke føler at de er det kjønnet de er født med.

– En gang klarte jeg å miste puppen i skolegården! Det var litt flaut. Heldigvis var det ikke så mange som så det, sier Emma og ler sammen med vennene.

Så dokumentar

Da Emma ble født, hadde hun guttekropp og fikk navnet Tobias. Men så lenge Emma kan huske, har hun følt seg som jente.

Da hun var ni år, så hun en amerikansk film om barn som var født i feil kropp. Hun tror hun så filmen nesten ti ganger alene.

Før det hadde hun ikke tenkt over at det var sånn det var for henne.

To små barn med lyst hår, hvor den ene gir den andre et kyss på kinnet, iført rød-og-hvit rutete skjorte, mens de sitter sammen ute

Dette bildet er fra da Emma var 2 år og het Tobias. Her er hun sammen med storesøster Mia.(Foto: Privat )

Bytte navn

Etter å ha sett filmen, spurte hun foreldrene om å få bytte navn fra Tobias til Emma. Hun sendte en melding til mamma der det sto «Kan jeg bli jente? :)»

– Jeg hadde sommerfugler i magen før jeg fikk svar. Men mamma og pappa var positive. Og jeg er glad for at vennene mine alltid har støttet meg, sier hun.

I tiden etterpå snakket Emma mye med mamma og pappa. De ble enige om at hun skulle få bytte navn.

Visste du?

Mer enn 900 personer har endret juridisk kjønn (endret kjønn på papiret) i Norge. Kilde: juristen.no (tall fra 2018)

Fire unge kvinner i vinterklær går og smiler på en snølagt gate i et boligområde

Emma og familien er blitt kontaktet av flere barn og foreldre som har spørsmål om det å være «født i feil kropp». Emma har også en YouTube-kanal der hun blant annet svarer på spørsmål om dette. Her er hun sammen med vennene. Fra venstre: Sivert, Albertine, Emma og Alexandra.(Foto: Tom Kolstad )

Stor økning

I Oslo ligger den eneste helsestasjonen i Norge som jobber spesielt med kjønn og seksualitet for unge. De opplever at stadig flere barn og unge tar kontakt fordi de lurer på om de er født i feil kropp.

– Da jeg begynte å jobbe på helsestasjonen for syv år siden, var det ingen som kom med spørsmål om å være født i feil kropp. I dag dreier de fleste spørsmålene vi får seg om dette, sier og helsesøster Ingun Wik.

Hun tror grunnen er at det snakkes mer åpent om temaet, blant annet på grunn av TV-serien Født i feil kropp.

– Ikke rart

Vennene til Emma forteller at de alltid har sett på henne som en jente.

– Du likte å være sammen med oss jentene, og du lekte med dukker som vi gjorde, sier venninnen Alexandra.

Emma (Foto: Tom Kolstad) Ung kvinne med langt blondt hår smiler foran en stor klokke i bakgrunnen sier: For meg har det aldri vært noen tvil om at jeg er jente, selv om jeg har guttekropp.

– Jeg husker godt den dagen læreren hadde fortalt de andre foreldrene på et foreldremøte at nå skulle du bli kalt Emma. Jeg ble så glad på dine vegne, sier Alexandra.

– Det hender andre kommer bort til oss og stiller spørsmål om Emma fordi de er nysgjerrige. De lurer på om vi ikke synes det er rart at Emma er født gutt. Men for oss er det ikke rart i det hele tatt, sier Sivert.

Tar sprøyter

Én gang i måneden tar Emma en sprøyte som gjør at hun ikke kommer i gutte-puberteten. Derfor får hun ikke mørkere stemme og skjeggvekst. To ganger i året er hun på Rikshospitalet (et sykehus) i Oslo for å snakke med psykologer og leger om hvordan det går med henne.

Emma planlegger å operere seg, slik at hun får damekropp. Denne operasjonen kan man tidligst få når man er fylt 18 år.

– Jeg gruer meg ikke til operasjonen. Innimellom tenker jeg at jeg gleder meg til det. Men jeg har det fint som jeg har det nå, sier Emma.

Siden dette intervjuet ble gjort, har Emma tatt én av operasjonene hun planla for å få damekropp. Den neste operasjonen måtte utsettes på grunn av at koronaviruset kom til Norge.

4 spørsmål og svar om kjønn og kropp

1. Hvordan vet man om man er «født i feil kropp»?

– Mange beskriver en følelse om at «noe ikke stemmer». Mange opplever ikke nødvendigvis at de har «feil kropp», men at de har fått tildelt feil kjønn ved fødselen. At kroppen ikke passer til det kjønnet de føler seg som.

2. Kan man endre på kroppen?

– Ja, man kan endre på kroppen slik at den ligner mer på en «vanlig» kvinne- eller mannekropp. Man kan for eksempel starte med hormoner (stoffer som gir beskjeder og setter i gang ting i kroppen vår) og ta operasjoner. Dette er noe som kan ta flere år.

3. Når kan man bytte kjønn?

– Man kan «bytte» juridisk kjønn (hvilket kjønn det står at vi er i passet vårt) fra man er 6 år hvis foreldrene er enige. For å ta medisiner som kan stoppe puberteten, bør man ha kommet litt inn i puberteten. Man kan starte på hormoner det året man fyller 16 år. For å operere må man være 18 år.

4. Hvem kan jeg snakke med hvis jeg lurer på om jeg er født i feil kropp?

En voksen du stoler på eller helsesøster. Du kan også stille spørsmål på ung.no eller ringe Helsestasjon for kjønn og seksualitet på 481 13 013.

Kilde: Ingun Wik ved Helsestasjon for kjønn og seksualitet

Visste du?

I et intervju med Anne Lindmo, i 2020, fortalte Emma at selv om hun var utålmodig da hun var yngre, er hun nå glad for at hun har måttet vente lenge på å få operere seg for å skifte kjønn. Da vet man at det ikke bare er en fase man går gjennom, men at det er riktig, fortalte hun.

Skrevet av:
Mari Lund Wictorsen
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette