Gå til innhold

Pride-feiring avlyst etter skyting i Oslo

Politiet måtte rykke ut i Oslo sentrum natt til lørdag.(Foto: Hans O. Torgersen, Aftenposten )

Natt til lørdag skjøt en mann mot mennesker i Oslo sentrum. Dette vet vi foreløpig om det som skjedde.

Aftenposten Junior sier: Er du redd etter det som har skjedd, eller noe du har lest? Da kan du snakke med en voksen du stoler på.

Hva skjedde?

  • Flere skudd ble avfyrt utenfor flere utesteder i Oslo sentrum natt til lørdag. Det skjedde først og fremst ved stedene Per på Hjørnet og London pub i Oslo. London Pub og er en veldig populær pub for skeive.
  • Angrepet skjedde midt under feiringen av Pride, og det var mange personer på puben.
  • Politiet etterforsker skytingen som et terrorangrep.

Hvor mange ble skadet?

2 personer som satt på baren Per på Hjørnet, ble drept av skuddene, og 21 personer ble skadet. Mange av de skadede får nå hjelp på sykehus.

Mange har lagt ned blomster og regnbueflagg ved London pub i Oslo.(Foto: Javad Parsa, NTB )

Er den skyldige tatt?

Fem minutter etter skytingen ble en mann pågrepet i nærheten av åstedet. Folk som var i området, hjalp politiet med å ta ham.

Politiet tror det bare er mannen som ble tatt, som står bak angrepet. Han er nå siktet for drap, drapsforsøk og terror.

Hvem er gjerningspersonen?

Han er en 42 år gammel mann.

Politiet kjenner til denne mannen fra før. Han er blitt dømt for å ha gjort ulovlige ting tidligere. Men disse lovbruddene var mindre alvorlige enn angrepet.

Hvorfor gjorde han dette?

Det vil politiet undersøke nærmere nå. Politiet kaller angrepet for terror.

Mange lurer på om det var et planlagt angrep på homofile, nettopp fordi det skjedde under Pride og ved et sted der mange skeive var samlet.

Politiet og PST tror at mannen har vært i et miljø med andre personer med ekstreme holdninger.

Jonas Gahr Støre (Foto: Gorm Kallestad, NTB) sier: Vi vet ennå ikke hva som lå bak denne forferdelige handlingen, men til skeive som nå er redde og i sorg, vil jeg si at vi står alle sammen med dere i dette.

Det sier statsminister Jonas Gahr Støre til nyhetsbyrået NTB.

Hva vil skje med gjerningspersonen nå?

Han vil ikke bli sluppet fri. Han holdes hos politiet mens de avhører ham, gjør undersøkelser på stedet og undersøker hvem han hadde kontakt med.

Politiet har også snakket med personer som var vitne til skytingen, og har samlet inn videoer.

Eksperter vil undersøke gjerningspersonens psykiske helse. Det er for å finne ut om han forstår hva han gjorde, eller om han er alvorlig psykisk syk.

Når alle er ferdige med etterforskningen, vil det bli en rettssak.

Mannen har hittil ikke villet snakke med politiet.

Pride-toget ble avlyst

– I dag skulle vi feiret kjærligheten med en kjempefest i Pride-paraden gjennom Oslos gater. Nå overskygger sorgen alt, skriver Oslos byrådsleder, Raymond Johansen, på Facebook. Bildet er fra Pride-paraden i 2019.(Foto: Fredrik Hagen, NTB )

Lørdag skulle et stort Pride-tog gått gjennom Oslo. Det var forventet at rekordmange mennesker skulle dra til byen for å se på paraden, som endelig skulle arrangeres som normalt etter korona.

Nå er toget og alle andre Pride-arrangementer avlyst etter råd fra politiet.

– Vi skal snart være stolte og synlige igjen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pridemarkeringene hjemmefra, sa Inger Kristin Haugsevje og Inge Alexander Gjestvang i en pressemelding.

Haugsevje og Gjestvang er ledere for Oslo Pride og foreningen FRI.

Skal stå sammen

Mange er i sorg etter angrepet i Oslo. (Foto: Terje Pedersen, NTB )

Politiet rådet arrangørene av Pride til å avlyse resten av feiringen for å være på den sikre siden. Det er også ekstra mange politifolk i Oslo nå. Politiet og PST vil følge nøye med på personene som kjenner gjerningsmannen, og om det er andre trusler.

Mange viser nå sin støtte til dem som ble angrepet, og dem som er redde.

Likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Foto: Javad Parsa, NTB) sier: Mange skeive er nå redde, men dere er ikke alene, vi står sammen med dere i dette.

– Vi føler med alle pårørende og berørte og sender varme tanker til alle som nå er redde, urolige og i sorg, sier kong Harald i en uttalelse fra Slottet på lørdag formiddag.

Kong Harald (Foto: Lise Åserud, NTB) sier: Vi må stå sammen om å forsvare verdiene våre: frihet, mangfold og respekt for hverandre. Vi må fortsette å stå opp for at alle mennesker skal føle seg trygge.

Lørdag ettermiddag gikk tusenvis av mennesker likevel i tog i Oslo. «Kampen fortsetter», ropte folkemengden.(Foto: Elin Fjelldal )

Visste du?

Årets Pride-feiring var spådd til å bli tidenes største. I år var det 50 år siden homofili ble lovlig i Norge. Kilde: NTB.

Kilder: Aftenposten, NRK, NTB

Skrevet av:
Elin Fjelldal
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette