Gå til innhold

Spør eksperten

Hull gjennom jordkloden

Hei, Andreas!

Hvis du ser for deg at du graver et hull gjennom hele jordkloden. Hvis du hopper ned i hullet og gjennom hele hullet, vil du da snu deg i fallet slik at du lander på bena når du kommer ut på den andre siden?

Hilsen Gustav (7)

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
Fysiker

Andreas Wahl

Andreas er fysiker. Han kan masse om naturvitenskap. Han er også i Guinness' rekordbok, sammen med Aftenposten Junior.

Hei, Gustav!

Det er rart å tenke på at det lever noen på andre siden av jordkloden, som står med føttene sine i retning våre føtter. Hvis jordkloden var gjennomsiktig og vi så nedover med en kraftig kikkert, ville vi sett skosåler og føtter.

Bare hav

Eller – ikke hvis vi så rett ned. Nøyaktig på andre siden av planeten er det nemlig bare hav. Der kommer det et skip forbi nå og da, men det bor ingen der. Men nesten rett ned ville du kunne se landet New Zealand, utenfor Australia.

Borre hull

Men Jorden er ikke gjennomsiktig. Den er laget av jord, stein, vann og noe flytende vi kaller magma. Det er den som tyter ut i vulkaner.

Aller varmest er det i midten av jordkloden. Så det å skulle bore seg gjennom Jorden ville være umulig. Alt verktøy og alle maskiner ville smeltet. Menneskene også. Det dypeste hullet mennesker har klart å bore, verdensrekorden i dypt hull, er 12,2 kilometer. For å komme ut på andre siden måtte de boret tusen ganger så langt. Dessuten har hullet de lagde, bare plass til en liten ball, ikke noe menneske.

Magisk vis

Men hvis vi later som det fantes et hull tvers igjennom til andre siden av jordkloden. Og at du på magisk vis ikke smeltet og brant opp på veien gjennom. Da ville du komme ut på andre siden med bena først. Det er ingen grunn til at du skulle snu underveis.

Dette er fysikk

Farten din ville øke på vei innover mot midten av kloden og bli mindre på veien ut i andre enden. Og luften ville bremse deg, så du egentlig ikke kom helt ut på andre siden, men falt tilbake innover mot midten. Sånn ville du falle frem og tilbake, litt kortere for hver gang, helt til du endte opp midt inne i jordkloden.

Men hvis vi også later som at det ikke er noe luft i hullet til å bremse deg, da ville du akkurat komme ut av hullet på andre siden. Med hodet mot bakken og bena mot skyene.

Alt dette er fysikk.

Hilsen Andreas

Skrevet av:
Andreas Wahl

Først publisert:

Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette