Gå til innhold

Hvem bestemmer aldersgrenser?

Vaktene i serien har svarte masker og røde kjeledresser for å skjule hvem de er.(Foto: Netflix, Courtesy Everett Collection/NTB )

Mange barn har fått med seg serien Squid Game. Noen har sett serien, mens andre har sett innhold på sosiale medier.

Squid Game har aldersgrense 16 år i Norge, men innholdet dukker likevel opp i sosiale medier som Snapchat og Tiktok. Sosiale medier har aldersgrense 13 år, men du kan ha en konto tidligere hvis dine foresatte lar deg.

Men hvem bestemmer egentlig hva man får lov til å se?

Forskjellige regler

I Norge har vi aldersgrenser på blant annet filmer, serier, sosiale medier og dataspill.

Direktør i Medietilsynet Mari Velsand (Foto: Mathias Fossum, Medietilsynet) sier: Det som gjør aldersgrenser litt vanskelig, er at det er forskjellige regler hvis en film eller et TV-program blir sendt fra Norge eller fra et annet land.

Vi kan dele inn hvem som bestemmer aldersgrenser på filmer og serier, i tre deler:

  1. TV-kanaler som NRK og TV 2 setter aldersgrense selv, men må følge norske lover.
  2. Strømmetjenester og TV-kanaler som sender fra andre land, men som vi kan se her i Norge, følger reglene i landet de sender fra. Dette gjelder for eksempel TV 3 og Netflix.
  3. Medietilsynet bestemmer aldersgrensen på filmer som går på kino.

Siden Netflix ikke blir sendt fra Norge, er det Netflix som har satt aldersgrensen for Squid Game.

Disse kakene blir brukt i en episode av «Squid Game». På Tiktok er videoene merket med #squidgamecookies blitt sett til sammen 1,2 millioner ganger.(Foto: Heo Ran, Reuters/NTB )

Foreldre bestemmer mer

Men selv om det er en aldersgrense på en serie eller film, er det foresatte som til slutt bestemmer hva du kan se eller ikke.

Hvis du er 12 år, kan du se en film med 15-års aldersgrense på kino med en voksen. Men 18-årsgrensen kan man ikke bryte.

– 18-årsgrensen er helt absolutt. Da har den et innhold som yngre ikke skal se, da hjelper det ikke om du har med deg en voksen.

Programleder Ragnhild Telise Kristoffersen (Foto: Morten Uglum, Aftenposten) sier: Hvorfor har vi egentlig aldersgrenser på serier som «Squid Game»? Kan ikke vi bare bestemme selv hva vi vil se og ikke? Svaret på det får du i denne rykende ferske episoden av Forklart Junior.
Skrevet av:
Ragnhild Telise Kristoffersen
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette