Gå til innhold

Joe Biden og Xi Jinping møttes

To menn i dress, den ene med hvitt hår, går forbi en rekke kvinnelige dansere med gule og røde kjoler og hodepynt på.

USAs president Joe Biden ble møtt av dansere da han landet i Indonesia.(Foto: Made Nagi, AP/NTB )

Denne uken hadde to av verdens aller mektigste ledere et møte. Det gjorde mange spente.

Mandag møttes USAs president Joe Biden og Kinas leder Xi Jinping. Det var første gang de to møttes ansikt til ansikt etter at Biden ble president.

Mye har skjedd i verden siden forrige gang de traff hverandre: Det er krig i Ukraina, forholdet mellom Taiwan og Kina er anspent, noen land sliter med klimaendringer og mange land sliter med økonomien. USA og Kina er ofte uenige om disse temaene.

Her kan du lese mer om konflikten mellom Kina og Taiwan.

Deltar på toppmøte

Møtet ble holdt på et luksushotell på Bali i Indonesia. Der foregår G20 nå. Det er et årlig toppmøte for ledere fra EU og 19 andre land.

Bildet viser resepsjonsområdet i et flott hotell med stjerneformer i glasstaket, der mange mennesker i dress står og snakker sammen.

Her var møtet mellom Kina og USA.(Foto: Yuddy Cahya, Reuters/NTB )

USA og Kina har planlagt møtet mellom sine presidenter i flere uker og blitt enige om hvilke temaer de skal snakke om.

Forventninger

Noen håper at landene kan bli enige om ting som bidrar til mer ro i verden.

Det var bra at møtet i det hele tatt skjedde. Men forventningene til hva de kunne bli enige om på kort tid, var ganske lave. Det skriver Aftenposten. «Dette møtet vil neppe føre til noe», skriver nyhetsbyrået Reuters.

Snakket i tre timer

Møtet varte i rundt tre timer. Landene var uenige om flere ting, blant annet om konflikten med Taiwan. Etter møtet sa Kinas leder at Taiwan er «den første røde streken» som USA ikke må krysse. Altså at USA ikke skal blande seg inn.

Begge landene var enige om at de må jobbe med forholdet til hverandre. I et intervju sa Biden at han ikke frykter at forholdet til Kina er i fare akkurat nå, men at landene skal fortsette å konkurrere på en god måte. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Skrevet av:
Elin Fjelldal

Først publisert:

Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette