Gå til innhold

Spør eksperten

– Hvor langt er det mellom planetene?

Hei, Andreas!

Hvor langt er det mellom planetene?

Hilsen Linea Melberg (8)

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
Fysiker

Andreas Wahl

Andreas er fysiker. Han kan masse om naturvitenskap. Han er også i Guinness' rekordbok, sammen med Aftenposten Junior.

Hei, Linea

Takk for et digert spørsmål. Det er nemlig skikkelig langt mellom planetene i solsystemet vårt.

La oss starte med den nærmeste, som ikke er en planet, men en måne. Jordens egen måne. Den er 384.400 kilometer unna. Hvis du kunne kjøre rett mot Månen med en vanlig bil, ville du måtte kjøre døgnet rundt i 16 dager for å komme frem. Uten en eneste tissepause.

Astronautene som har vært der oppe, brukte et romskip som gikk ganske mye raskere, og brukte tre dager. (De tisset i plastpose.)

Faktisk er avstanden til Månen så stor at vi akkurat ville fått plass til alle de syv andre planetene mellom Jorden og Månen.

Laaang tur

Den nærmeste planeten til Jorden heter Venus. Når Venus er på det nærmeste, er den fortsatt 41.000.000 kilometer unna. En vanlig bil ville brukt fem år på å komme seg dit – hvis den kunne kjøre rett opp i været og ut i verdensrommet.

Deretter blir det bare lenger til de andre planetene. Det vil ta mer enn ett menneskeliv å reise dit med vanlig bil. Selv med romferge vil de ta flere år å reise til de fleste planetene i solsystemet vårt.

Store avstander

Avstandene i universet er så store at de kan være vanskelige å forstå. Vi snakker milliarder av kilometer. Jordkloden vi lever livet vårt på, blir som et lite sandkorn i den store sammenhengen.

Og solsystemet er bare en bitte liten bit av hele universet. Vårt solsystem er bare ett av hundre milliarder solsystemer i galaksen vi har kalt Melkeveien. Og den galaksen er bare én av hundre milliarder galakser.

Jeg blir litt svimmel av å tenke på hvor stort verdensrommet er. Blir du?

Hilsen Andreas

Skrevet av:
Andreas Wahl

Først publisert:

Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette