Gå til innhold

Får tettere vennskap

To menn i dress tar hverandre i hånden.

Kim Jong-un og Vladimir Putin møttes i Russland i fjor. Men Putin har ikke vært i Nord-Korea siden 2000.(Foto: Vladimir Smirnov, AP/NTB )

Denne uken besøker Russlands president Nord-Korea for første gang på 24 år.

Vladimir Putin skal besøke Vietnam denne uken. Etter det besøker han Nord-Korea og Kim Jong-un. Detaljene er hemmelige, blant annet på grunn av sikkerhet. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

At Putin kommer på besøk, kan bety at vennskapet med Kim holder på å bli enda tettere. Det kan hende at de vil inngå avtaler som fører til at Russland blir blir sterkere i krigen mot Ukraina, og til at Nord-Korea klarer å lage bedre våpen.

Sterkere bånd

Nord-Korea er et helt spesielt land. Lederen Kim Jong-un er en diktator, altså at han styrer alene uten at noen andre kan bestemme noe. Det er ikke ytringsfrihet i landet, og de samarbeider lite med andre land.

Den viktigste grunnen til at mange ser på Nord-Korea som en trussel, er at landet har atomvåpen. FN har prøvd å få Nord-Korea til å slutte å lage atomvåpen ved å straffe landet på ulike måter.

Etter at Russland angrep Ukraina for to år siden, har FN også prøvd å straffe Russland. Det har ført til at Nord-Korea og Russland har knyttet sterkere bånd.

USA og flere andre land mener at Russland har brukt nordkoreanske våpen i krigen mot Ukraina, selv om det er ulovlig å kjøpe våpen fra Nord-Korea.

Til gjengjeld har Russland sendt olje og sørget for at Nord-Korea har fått tilgang til penger. Det kan føre til at Nord-Korea blir mektigere og klarer å lage flere atomvåpen.

Kilder: Folk og forsvar, Store Norske Leksikon, Congretional Research Service, Reuters

Skrevet av:
Tuva Hilton
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette