Gå til innhold

Du må logge inn før du kan kose deg med denne artikkelen.

Vil du vite mer om Aftenposten Junior skole?

Les mer om tjenesten her.

Spør eksperten

– Er det lov å si nei når noen spør om å være sammen?

Hei!

Jeg har en venn som ofte spør om vi skal leke sammen. Jeg vil egentlig ikke være sammen med henne etter skolen. Hvordan kan jeg si det uten at hun blir lei seg? Er det lov å si nei når noen spør om å være sammen? Er det bedre å si det som det er?

Jente (9)

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
En illustrasjon av en jente med et bekymret og tankefullt uttrykk på rosa bakgrunn.
Psykolog

Benjamin Baarli Silseth

Jeg kan svare på spørsmål om mental helse, følelser, identitet, hvordan du har det hjemme eller på skolen, mobbing og andre ting. Ingen spørsmål er for store eller for små til at vi kan prøve å finne et svar! Gleder meg til å høre fra deg.

Hei!

Jeg forstår godt at det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre.

På én side er det jo veldig hyggelig å høre at du har en venn som gjerne vil være med deg, men på den andre siden høres det ut som at hun vil tilbringe mer tid med deg enn du vil med henne.

For meg høres det litt ut som om du forsøker å beskytte denne vennen fra å bli såret dersom du sier fra, men så ender det opp med å være deg det går utover.

Umulig å vite

I utgangspunktet er det nesten umulig å vite om hun blir lei seg eller ikke. Uansett hvor mye vi prøver å unngå å såre noen, kan det hende vi ender opp med å gjøre det likevel. Det er litt sånn livet er, og det er helt greit, så lenge vi ikke mener å gjøre noen noe vondt.

Irritasjon og sinne

Vi kan rett og slett ikke ta ansvar for andres følelser, da går det som regel til slutt ut over oss selv. Da kan det fort hende vi kjenner på irritasjon, frustrasjon eller til og med sinne til slutt. Innimellom er det viktig å sette seg selv først, selv om det betyr at man må prioritere vekk andre.

Snakk sammen

Det beste du kan gjøre, er å si ifra på en ordentlig måte. Det betyr å snakke med vennen din og prøve å forklare hvorfor du ikke ønsker å tilbringe så mye tid med henne. Kanskje er det viktigere for deg å tilbringe tid med andre venner.

Det er også lov å si nei dersom noen spør om å finne på noe sammen. Det kan være ubehagelig å sette disse grensene for deg selv, men jeg er sikker på at du kommer til å føle deg litt bedre etterpå.

Hilsen Benjamin

Skrevet av:
Benjamin Baarli Silseth

Først publisert:

Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette