Gå til innhold

Dette er greia med Temu

Nettbutikkforside med reklamebanner og produktutvalg for klær, sko og tilbehør.

Temu ble startet for to år siden. (Foto: skjermdump, NTB )

Mange nordmenn kjøper billige ting fra den kinesiske nettbutikken Temu. Er det et problem?

Temu er en en kinesisk nettbutikk. I den selges ulike varer som sminke, klær, elektronikk og møbler. Temu er raskt blitt populært i mange land.

Temu selger mange varer som er mye billigere enn i butikken i Norge. Derfor er det mange som kan kjøpe ting de vanligvis ikke ville hatt råd til.

Viser frem varer

I en «Temu haul» viser kjente personer frem det de har kjøpt og gir en slags vurdering på Youtube og i sosiale medier. Det har også flere kjente personer i Norge gjort.

Kvinne med rødt hår som holder opp en sølvfarget shoppingpose over hodet med teksten "TEMU HAUL (Veldig nødvendige ting)" på en sosial medieplattform.

Her viser Erika Norwich følgerne sine på Tiktok ulike ting hun har kjøpt fra Temu. (Foto: Skjermdump fra Tiktok )

En overrasket mann ved siden av en stor pappeske med "3000+" og TEMU-logoen; en digital klokke viser 19:40.

Dennis Vareide har også vist frem ulike varer han har kjøpt på Temu på Youtube. (Foto: Skjermdump fra Youtube )

Men det er også mange som er kritiske til Temu:

Nora Elise Wennberg Gløersen (Foto: Forbrukerrådet) Kvinne med blondt hår smiler mot kameraet, iført en lys jakke, med en uskarp bro og vann i bakgrunnen. sier: FORBRUKERRÅDET: Hvis du kjøper noe som er veldig billig, er det ofte lav kvalitet. Noen ganger kan du også få noe annet enn det du trodde du kjøpte. De bruker mange triks for å få deg til å trykke på kjøpsknappen.
Kenneth Pettersen (Foto: Posten) Mann i dress med slips og lommetørkle står foran et kontorlandskap. sier: POSTEN: Det kommer mange flere pakker til Norge fra kinesiske nettbutikker enn før. Nordmenn handler stadig mer på nettet.
Gytis Blazevicius (Foto: Frida Myklebust, Natur og ungdom) Ung mann smiler til kameraet med trær i bakgrunnen. sier: NATUR OG UNGDOM: Vi mener at folk ikke burde handle på Temu, fordi det som selges er av lav kvalitet og ikke kommer til å vare lenge, og det er dårlig for kloden.
Mathieu Veulemans (Foto: Miljødirektoratet) Portrett av en mann med mørkt hår i blå dressjakke og svart rullekragegenser foran en ensfarget bakgrunn. sier: MILJØDIREKTORATET: Vi testet varer fra Temu sammen med NRK og fant flere stoffer som kan være farlige for barn. Vi synes det er viktig at varer blir kontrollert, sånn at de er trygge.
Andreas Bjelland Eriksen (Foto: Heiko Junge, NTB) Smilende mann i dress foran uskarpt bylandskap med båter. sier: KLIMA- OG MILJØMINISTEREN: Det kan være fristende å bli lokket av de lave prisene. Sannheten om Temu er at produktene både kan være skadelige for kroppen og kloden. Vi vet at Temu for eksempel har solgt smykker som i Norge må sorteres som farlig avfall.

Temu bruker mange teknikker for å få deg til å kjøpe, forteller markedsføringsekspert Bjørn Ove Grønseth.

  • De gir rabatter som føles som en premie
  • De har frister som gjør at du føler at du må forte deg
  • De ser på sporene du legger igjen i sosiale medier og lager reklame akkurat til deg
  • Når influensere deler produkter, blir vi påvirket til å ville ha det samme
Heidi Furustøl (Foto: Espen Utaker) Kvinne med armer i kors foran mursteinsvegg. sier: ETISK HANDEL I NORGE: Det er veldig stor risiko for at Temu-varer blir laget av mennesker som ikke får godt nok betalt og blir behandlet veldig dårlig. Det gjelder flere fabrikker i Kina.
Rikke (12), Stavanger (Foto: Privat) Smilende ung jente med langt hår sittende inne. sier: Rikke (12), Stavanger: Jeg har handlet to ganger på Temu. Jeg var fornøyd med et teppe og et par tøfler, men klisteret til løsneglene fungerte ikke. Det er veldig fristende å handle der, men jeg kommer ikke til å kjøpe noe derfra igjen.
Tobias Judin, (Foto: Ilja C. Hendel) Mann med briller og svart dress foran hvit vegg med abstrakt kunst. sier: DATATILSYNET: Vi er bekymret fordi vi vet så lite om hvordan Temu faktisk behandler informasjonen om kundene sine. Vi vet ikke om de «spionerer», får tilgang til mer informasjon enn du sier ja til, og hva de gjør med denne informasjonen.

Visste du?

En av fire nordmenn (voksne) sier de har handlet på Temu. Kilde: Virke

Dette svarer Temu:

Temu er ikke enige i kritikken de får. Michael Falk jobber i Agera PR, som jobber for Temu i Norge. Han skriver i en e-post at:

  • Varene fra Temu er billige fordi de sendes direkte til kunden fra fabrikken, som gir mindre klimautslipp.
  • Det er ikke noe som helst grunnlag for å si at Temu utnytter arbeidere. Temu følger alle lover og regler og har forbud mot tvangsarbeid, barnearbeid og straffearbeid.
  • Temu samler inn informasjon, blant annet adresse, hvor ofte du besøker og hva du kjøper, sånn som andre nettbutikker.

Hva med de giftige stoffene som er blitt funnet i noen av produktene til Temu?

– Dessverre er det umulig å teste alt, og Temus testprosess er dessverre ikke feilfri – noe som imidlertid også gjelder andre butikker, sier Falk.

Han sier at Temu vil engasjere kunden. Derfor er de inspirert av for eksempel fornøyelsesparker og kjøpesentre. De vil skape hyggelige opplevelser for kundene sine, ikke manipulere dem.

Michael Falk (Foto: Privat) Skallet mann med skjegg i dressjakke og hvit skjorte foran en nøytral bakgrunn. sier: Vi har fått positive tilbakemeldinger fra mange kunder som liker disse interaktive elementene i appen vår
Skrevet av:
Margrethe Lindebø Skeie
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette