Gå til innhold

Derfor ødelegger han for Sverige og Finland

Tyrkias leder, Recep Tayyip Erdogan.(Foto: AP/NTB )

Tyrkia vil hittil ikke la Sverige og Finland bli medlem av Nato. Men hvorfor?

Sverige og Finland søkte nylig om å bli medlem av Nato. Det er blant annet fordi Sverige og Finland ble bekymret da Russland angrep nabolandet Ukraina. De er også naboer med Russland.

Tyrkia nekter

Men det er ikke sikkert de får bli med i Nato. Så langt har nemlig Nato-landet Tyrkia sagt at de er imot det. For at noen skal bli medlem i Nato, må alle landene som er med, være enige.

Jens Stoltenberg (til høyre) er leder for Nato. Her sammen med USAs president, Joe Biden. Begge vil at Sverige og Finland skal bli medlem.(Foto: Evan Vucci, AP/NTB )

– De fleste forskere er enige om at Tyrkia ikke egentlig er imot at Sverige og Finland blir medlem, forklarer Marianne Riddervold. Hun jobber i Nupi og kan mye om Nato.

Har laget en liste

Nylig la Tyrkia frem en liste over ting de ønsker seg for at Sverige skal bli medlem av Nato. Tyrkia mener Sverige hjelper terrorister og slipper dem inn i Sverige. Dette er Sverige uenig i.

Riddervold sier at hun tror Tyrkia gjør dette for å få viljen sin i andre saker.

– Dette er ikke uvanlig i forhandlinger mellom land, men det kom overraskende på mange at det skjedde nå som situasjonen er så anspent i Europa, sier Riddervold.

Vil det løse seg?

– Ja, jeg tror dette vil løses gjennom forhandlinger. Hvor lang tid det vil ta, er vanskelig å si siden vi ikke vet med sikkerhet hva som skal til før lederen i Tyrkia, Recep Tayyip Erdogan, er fornøyd, sier Riddervold.

Skrevet av:
Sindre Trygsland

Først publisert:

Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette