Gå til innhold

Du må logge inn før du kan kose deg med denne artikkelen.

Vil du vite mer om Aftenposten Junior skole?

Les mer om tjenesten her.

Spør eksperten

Det skumleste stedet på jorden?

Hei, Andreas

Hva er det skumleste du vet om?

Adrian

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
Fysiker

Andreas Wahl

Andreas er fysiker. Han kan masse om naturvitenskap. Han er også i Guinness' rekordbok, sammen med Aftenposten Junior.

Hei, Adrian

Jeg har hatt noen skumle opplevelser i livet. Jeg har til og med laget et TV-program for NRK der jeg testet fysikkens lover med mitt eget liv som innsats. Det var superskummelt.

Det vi frykter

Gjennom programmet Med livet som innsats lærte jeg at frykt og risiko ikke henger spesielt godt sammen. Det vi er mest redd for, er ikke alltid det som er farligst. Du kan være redd for å lene deg mot et vindu i tiende etasje, selv om det ikke er noen fare for at det skulle løsne. Du kan være redd for mus eller edderkopper, selv om du vet at de ikke kan skade deg på noe vis.

Men siden det er halloween, skal jeg fortelle om noe de fleste synes er litt skummelt eller ekkelt, men som er helt sant: I USA finnes det et helt jorde med døde kropper.

Det finnes faktisk flere jorder. Og en skog. Og alt er nøye planlagt. Menneskekroppene ligger der for å råtne og bli spist opp av dyr.

Nyttig for politiet

Hvorfor? Områdene brukes av forskere til å studere hva som skjer med kropper som blir liggende i naturen. Det er veldig nyttig kunnskap for politiet. Også i Norge. Noen ganger dukker det nemlig opp døde kropper som vi ikke vet hva det er skjedd med. Ved å sammenligne med forsøkene i USA kan politiet ganske presist si hvor lenge det er siden personen døde.

Det er stor forskjell om den døde har på seg klær, ligger innendørs eller utendørs, under et tre eller i vannet. Temperatur og vær er også viktig. Derfor gjør forskerne mange ulike forsøk.

Hjelper forskere

Lurer du på hvor de får kroppene fra? Vel, folk gir bort kroppen sin. De underskriver en avtale om at kroppen deres kan brukes til forskning etter de er døde. Vi har ikke områder med døde kropper i Norge.

Ekkelt? Ja. Spennende og lærerikt? Også ja.

Da NRK filmet programmet Med livet som innsats i 2016 fikk Andreas Wahl oppleve et lynnedslag.(Foto: Nadia Frantsen )

Skrevet av:
Andreas Wahl
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette