Slik baker du supergode kanelboller
Det finnes nesten ikke noe bedre enn ferske kanelboller. Nam! (Foto: Shutterstock )
Vi har formet kanelbollene som en krans av blader. Her lærer du hvordan.
Du trenger:
Deig:
- 150 gram meierismør
- 5 dl helmelk
- 50 gram fersk gjær
- 1/2 teskje salt
- 1 dl sukker
- 1 egg
- Omtrent 15 dl hvetemel
- 1 teskje kardemomme
Fyll:
- 200 gram meierismør
- 2 dl sukker
- 3 spiseskjeer kanel
- Litt perlesukker til pynt
Mini En tegning av en gul, armløs, glisende maskot med hår som står rett opp. sier: Du kan også lage bollene med laktosefritt smør og melk!
Slik gjør du:
- Smelt smøret i en kjele på lav varme, og ha melken oppi. Hell blandingen over i en bakebolle når den er litt lunken.
- Smuldre gjæren oppi bollen, og rør til klumpene er borte.
- Tilsett salt, sukker, kardemomme og egg, og rør rundt. Sikt inn størstedelen av melet, litt etter litt. Spar resten til senere.
- Kna deigen litt, og la den heve under et kjøkkenhåndkle i en halvtime.
- Miks sammen ingrediensene i fyllet (minus perlesukker). Smøret må ha romtemperatur først.
- Dryss litt mel utover, og elt deigen godt. Trill den til en tykk pølse, og kjevle den flat. Pass på at den ikke sitter fast i kjøkkenbenken.
- Bruk en kniv eller slikkepott til å smøre fyllet jevnt utover deigen.
- Rull deigen sammen på langs, og legg den som en rund krans på et stekebrett med bakepapir på.
- Finn frem en saks. Klipp på skrått ned i deigen hele veien rundt kransen, med ca. 2 cm avstand mellom hvert klipp. Pass på at du bare klipper halvveis ned i deigen og ikke tvers gjennom.
- Klyp sammen toppen av hvert klipp, og trekk «bladene» ut til siden, i annenhver retning.
- Sett kransen til etterheving i en halvtime ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C imens. Dryss perlesukker over kransen rett før steking.
- Stek midt i ovnen i ca. 8 minutter. Kransen er klar når den er gyllen i fargen. Avkjøl på rist en liten stund før servering.
Synes du det er enklere å se bilder av hvordan du skal gjøre ting? Da kan du følg denne oppskriften og fremgangsmåten istedenfor.
Om du vil kan du blande sammen vann og melis, og glasere bollen. Så er det bare å nyte(Foto: Micki, Cille Mortensen/Den Store Bagedyst )
Visste du?
Hurra! 4. oktober er kanelbollens dag.
- Skrevet av:
- Elin Fjelldal
- Først publisert:
- Sist oppdatert: