Gå til innhold

Stortingsvalget 2021: Vanskelig å samarbeide

Tre menn i penklær står bak hvert sitt høye glassbord.

Hvis Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Arbeiderpartiet skal samarbeide i regjering, må disse tre partilederne bli enige om flere saker.(Foto: Naina Helén Jåma, NTB )

Selv om valget er over, er det ikke bestemt hvem som skal sitte i landets nye regjering.

For å finne ut hvem som skal sitte i Norges nye regjering, må partiene samarbeide.

Sigrid Gausen. (Foto: Sara Høines) Et bilde i svarthvitt av en dame som ser alvorlig ut med rett hår og pannelugg. sier: Å finne ut hvem som skal sitte i regjering, er litt som et gruppearbeid. Målet med gruppearbeidet er å få til en plan for de neste fire årene.

Gausen er politisk journalist i Aftenposten.

På Stortinget sitter det 169 personer fra flere forskjellige partier. For en regjering er det viktig at de har flertall på Stortinget. Det vil si at mer enn halvparten av de 169 personene på Stortinget er på samme lag som regjeringen.

En mann med grått hår og gul regnjakke, holder en hånd på skulderen til en dame i grønn boblejakke og brunt hår i en hestehale.

Etter valget har Jonas Gahr Støre snakket med flere partiledere for å finne ut hvordan de kan jobbe sammen fremover. Her er han med Une Bastholm, lederen av Miljøpartiet De Grønne.(Foto: Heiko Junge )

Arbeiderpartiet ble det største partiet etter valget. Jonas Gahr Støre er lederen av partiet og blir landets neste statsminister. Han vet hvem han har mest lyst til å samarbeide med i fire år.

Jonas Gahr Støre (Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB) En mann med grått hår og blå dress ser oppover. sier: Jeg vil helst ha en regjering som Arbeiderpartiet leder. Det har vi fått til i valget sammen med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti.

Men Senterpartiet er ikke så interessert i å samarbeide med Sosialistisk Venstreparti (SV).

– De har lyst til å samarbeide bare med Arbeiderpartiet. For Senterpartiet sier at de er uenig med SV om mange ting, forklarer Gausen.

Programleder i Forklart Junior, Ragnhild Telise Kristoffersen (Foto: Morten Uglum, Aftenposten) En dame med brunt krøllete hår holder to fingre på haken og ser forvirret ut. sier: Så hva gjør Arbeiderpartiet nå for å få med seg nok samarbeidspartnere? Og hva skjer hvis en regjering ikke klarer å samarbeide? Det kan du finne ut av i høstens aller første episode av Forklart Junior.

Husker du?

  1. 1Hvor mange politikere sitter på Stortinget?
  2. 2Hvorfor vil Arbeiderpartiet samarbeide med andre partier om å lage en regjering?
  3. 3Nevn to ting Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har ulike meninger om.
  4. 4Når er den nye regjeringen sannsynligvis klar?

Hjelp Jonas - del 1

Snart skal Jonas Gahr Støre ta over som statsminister i Norge. Hvilke tips vil du gi ham?

Hjelp Jonas - del 2

Første dag i ny jobb bør man ta på seg noen ekstra fine klær. Hva syns du Jonas bør gå med på sin første dag som statsminister?

Skrevet av:
Ragnhild Telise Kristoffersen
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette