Gå til innhold

Du må logge inn før du kan kose deg med denne artikkelen.

Vil du vite mer om Aftenposten Junior skole?

Les mer om tjenesten her.

Spør eksperten

Hvordan blir videospill laget?

Hei Chris! Hvordan lager man videospill?

Hilsen Falk (7)

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
Bilde fra et spill som viser to alve-lignende personer som er inni en slags grotte og den første holder frem et sverd.
Spillekspert

Christopher Robin Omdahl

Jeg er nok best kjent som youtuber og tv-tryne, men jeg har også jobbet som spillutvikler og spillanmelder. Som mange andre elsker jeg å game. Så hvis du lurer på noe om spill eller vil ha tips, er jeg her for å svare på spørsmålene dine.

Det tar lang tid og mange forskjellige ferdigheter og talenter for å lage videospill. Jeg har selv jobbet som spillutvikler, og da brukte vi over tre år på å bli ferdige med spillet vårt.

Bak de fleste spill jobber det mange eksperter på blant annet dataprogrammering, design, tegning, historiefortelling, lyd og musikk. Men det aller viktigste er en god idé.

Hvordan skal spillet være?

De fleste spill-utviklere skriver og tegner mange ideer før de begynner å lage spillet. Hva skal man gjøre i spillet? Hoppe, løpe, kjøre, eller skyte? Hvilken sjanger skal spillet ha? Ønsker du å fortelle en historie? Skal spillet være realistisk eller mer tegneserieaktig?

Mange spørsmål og problemer må løses før man setter i gang, og spillet burde fungere på papiret før man tar det videre til skjermen.

Finn inspirasjon

Den legendariske spill-designeren Shigeru Miyamoto, som har skapt blant annet Donkey Kong, Super Mario, Zelda og Pikmin, henter inspirasjon fra livet sitt, dagliglivet og naturen rundt seg.

For eksempel var Pikmin et resultat av hans kjærlighet til hagearbeid. Og Zelda var inspirert av barndommen hans da han utforsket naturen.

Et godt tips er å ha en liten notatbok der du kan skrive ned alle ideene som popper opp i hjernen din i løpet av dagen. Skriv ned og tegn det som inspirerer deg, så husker du det til den dagen du er klar for å lage ditt eget spill.

Bilde fra et spill hvor det står en stor oransje figur foran mange små fargerike figurer ute i en hage.

Pikmin er inspirert av hagearbeid. (Foto: igdb )

Slik gjør de det

Når du er klar for å lage spillet ditt, må du lære deg å bruke de riktige verktøyene. For å programmere spillet må du bruke noe som kalles en «spillmotor». Noen lager sine egne spillmotorer, men de fleste bruker spillmotorer som «Unity» eller «Unreal Engine». Disse bruker sine egne språk som skal fortelle datamaskinen hvordan spillet skal reagere på spilleren sine tastetrykk.

Noen lager spill helt alene, og bruker mange år av livet sitt for å få det ferdig. Men de aller fleste spill er laget ved hjelp av et godt samarbeid mellom mange kreative mennesker.

Hilsen Chris

Skrevet av:
Christopher Robin Omdahl
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette