Gå til innhold

Svimlende varmt i Nord-Amerika

«Vis forsiktighet. Ekstrem varme. Fare.» Et skilt advarer besøkende om farlig høy temperatur i Californias nasjonalpark Death Valley.(Foto: Bridget Bennett, Reuters/NTB )

– Jeg synes det er altfor varmt, sier Darius (11). Staten han bor i, er rammet av ekstrem varme og tørke.

Rekordvarmt. Rekordtørt. Rekordlavt vann i flere kunstige innsjøer.

Den siste tiden har den vestre delen av Nord-Amerika blitt truffet av kraftige hetebølger.

Darius (11) sier: – Jeg synes det har vært altfor varmt. Man skal være ute om sommeren, men det har vært bedre å være inne i aircondition.

Darius bodde i Seattle til slutten av juni.

– Der pleier ikke sommeren å begynne før i juli, men i år ble det skikkelig varmt der allerede i juni. Jeg så på nyhetene at fortauet til og med smelta, forteller han.

Nå har han flyttet med familien til Westlake Village i California i USA. Der har det også vært uvanlig varmt den siste tiden.

Ny verdensrekord

Flere steder er gamle varmerekorder blitt visket ut:

  • Søndag 11. juli tok Death Valley i California verdensrekord i varmeste døgn. Det var 54,4 grader på det varmeste.
  • 29. juni ble det målt 49,6 grader i byen Lytton i British Columbia i Canada. Det er nå landets varmerekord.
  • I Phoenix i Arizona nådde gradestokken 48 grader. Det har vært flere skogbranner i denne staten den siste tiden.

VARMT I VEST: Sirkelen viser området hvor hetebølgen har gjort det varmest i juni og juli. I USA er statene California, Idaho, Nevada, Oregon, Washington og Arizona mest preget. Mens i Canada er områdene British Columbia, Alberta, Manitoba, Northwest Territories, Saskatchewan og Yukon hardest rammet.(Foto: Aftenposten Junior )

Sendte ut advarsel

Flere eksperter mener at klimaendringer er en forklaring på at hetebølgene er så sterke.

De som bestemmer i USA, og flere av landets leger har sendt ut farevarsel om varmen til innbyggerne som rammes av hetebølgen. Mange mennesker er blitt syke av varmen.

Darius (11) bor i California. Der kan han kjøle seg ned i bassenget i hagen. Når han skal på fotballtrening, kommer denne flasken godt med. – Jeg har med en diger vannflaske full av isbiter og kaldt vann som jeg heller over meg.(Foto: Privat )

Rammet av rekordtørke

Omtrent halvparten av områdene vest i USA er rammet av ekstremtørke. Tørken har også ført til vannmangel.

Den tørre naturen og varmen gjør at noen områder lett kan begynne å brenne. Ved midten av juli var det rundt 50 skogbranner i USA og 77 forskjellige skogbranner i Canada.

I California har det vært mange alvorlige branner de siste årene. Nå gjør tørken at det er unntakstilstand i deler av staten. Mange har fått beskjed om at de må spare på vannet.

– Vi har ikke hørt om det akkurat der vi bor, men naboen vår sa at det kommer til å skje. Vi prøver å bruke så lite vann som mulig, og vi skal bare plante det som ikke trenger mye vann, sier Darius.

Skal diskutere løsninger

Det som bekymrer mange eksperter, er at de varmeste sommerukene fremdeles er foran dem.

I november samles verdens ledere for et klimatoppmøte i Skottland. Der skal de blant annet diskutere hva mer som bør gjøres for å hindre at temperaturen på kloden fortsetter å stige.

Eksperten svarer

Vil det komme flere hetebølger fremover?

Klimaforsker Hans Olav Hygen (Foto: Kamilla Pedersen, MET) sier: Når, hvor og hvor sterk den neste blir, vet vi ikke, men at det kommer flere og kraftige hetebølger, er et av de sikreste resultatene i klimaforskningen.

Kan det komme like ekstreme hetebølger i Norge?

– Nei. Den norske geografien med lang kystlinje gjør at det ikke vil bli like varmt. Når det er sagt, synes jeg sommerens rekordtemperatur i Troms og Finnmark på 34,3 grader er ekstrem så langt mot nord.

Visste du?

Én av fire innbyggere California bor i områder med høy risiko for skogbrann, ifølge brannmyndighetene. Kilde: Aftenposten

GLOHETT FORTAU: Parkvokter Jennette Jurado tar tempen på et fortau i Death Valley. Det er så varmt at dersom noen faller på asfalten, kan de få brannskader på kroppen. (Foto: Bridget Bennett, Reuters/NTB )

BYEN BRANT NED: En politibil kjører gjennom Lytton i British Columbia. Den canadiske byen ble rammet av en kraftig skogbrann i slutten av juni. Nesten alle husene brant ned. (Foto: Darryl Dyck, The Canadian Press/AP/NTB )

Kilder: Aftenposten, The Washington Post, Wikipedia (Western North America Heat Wave)

Skrevet av:
Elin Fjelldal
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette