Gå til innhold
Dyrlege

Ola Brynildsrud

Ola bestemte seg for å bli dyrlege da han var ti år. Han synes sjiraffer er verdens stiligste dyr. Har du spørsmål til Ola? Skriv til ola@aftenpostenjunior.no

– Fugler er ekstremt lette

Hei, Ola!

Hvordan kan fugler fly?

Hilsen Alba (10)

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
Av:
Ola Brynildsrud

Først publisert:

Sist oppdatert:

Hei, Alba!

For det første så er det lettere å fly om man er lett enn hvis man er tung. Bare tenk på hvor lett en ballong svever i forhold til en kanonkule. Fugler er ekstremt lette. Det er fordi de har hule skjeletter.

Tung benmarg

Mens knoklene våre er fylt med tung benmarg, er de hos fugler fylt med luft, og de er så tynne at de så vidt tåler mer enn eggeskall. Selv fjærene veier mer enn skjelettet.

Tykt lag med fjær

Hele fuglekroppen er nemlig dekket av et tykt lag med fjær, og fjær er fantastiske. De er lette og luftige, men samtidig tåler de en støyt. Fjærene gjør at en fugl kan spre vingene og gli over himmelen som et fly. Men samtidig kan de flakse med vingene for å få ekstra oppdrift - litt som å svømme gjennom luften.

4 meter lange vinger

Det er mange mennesker som har prøvd å lage seg kunstige vinger av fjær, men vi er dessverre så tunge at vi ville ha trengt vinger som var 4 meter lange. Å flakse med vingene ville ha vært tyngre enn å løfte flere hundre kilo.

Dyrehilsen fra Ola

Vi ønsker oss dine tanker om denne siden!

Noe du vil dele med oss?