Gå til innhold

Du må logge inn før du kan kose deg med denne artikkelen.

Vil du vite mer om Aftenposten Junior skole?

Les mer om tjenesten her.

Spør eksperten

Prøv et eggsperiment!

Klarer du å finne ut hvilket egg som er kokt, og hvilket som er rått? Fasiten kan du sjekke nederst i saken.

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
En lysebrun hare står på to bein i en gyllen kornåker, rett bak en kurv med små, fargede egg oppi.
Fysiker

Andreas Wahl

Andreas er fysiker. Han kan masse om naturvitenskap. Han er også i Guinness' rekordbok, sammen med Aftenposten Junior.

Vanligvis kan du ikke se forskjell på et kokt egg og et rått egg. Nå skal du få lære noen triks som gjør at du kan klare det «umulige».

Du trenger to egg. Et rått (rått betyr bare at det ikke er kokt) og et hardkokt. Legg begge eggene i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken en stund til de har samme temperatur. Så blander du dem, slik at du ikke husker hvilket som er kokt, og hvilket som er rått.

Eksperiment 1

Rist kraftig på hvert egg. Klarer du å høre eller kjenne hvilket som er flytende inni? Hvis ikke, gå videre til triks 2.

Tre egg, to hele, hvite og et halvt, rått egg ligger på en gul bakgrunn.

Eksperiment 2

Dette er min favoritt! Spinn egget på bordet som en snurrebass. Bruk fingeren din til å stopp egget, men bare i et halvt sekund. Et egg fortsetter å snurre når du slipper. Det andre slutter å snurre. Kan du gjette hvilket som er rått, og hvilket som er kokt?

Eksperiment 3

Legg eggene i veldig varmt vann. Det ene egget får små luftbobler på skallet. Hvilket er rått, og hvilket er kokt?

Eksperiment 4

Lys gjennom eggene med en lommelykt eller lykten på en mobiltelefon. Skru av lyset i rommet, og legg lykten helt inntil skallet på egget. Et av eggene vil lyse opp, mens det andre vil være mørkt. Hvilket egg lyser, og hvilket er mørkt?

Andreas Wahl Portrett av en smilende mann med kort, mørkt hår og grå trøye, mot hvit bakgrunn. sier: Jeg er fysiker, programleder og norgesmester i morellsteinspytting. Men aller viktigst: Jeg elsker spørsmål! Jeg heier på alle som er nysgjerrige, og som prøver å finne svar på verdens små og store mysterier. Send meg dine spørsmål til andreas@aftenpostenjunior.no

Visste du?

Nordmenn spiser omtrent 25 millioner egg i løpet av påsken. Kilde: Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Gjettet du riktig?

2. Egget som fortsetter å snurre når du slipper, er rått. Det som slutter å snurre, er kokt.

3. Egget med luftbobler på skallet er rått.

4. Et rått egg lyser opp, fordi eggehviten er gjennomsiktig. Et kokt egg er mørkt, fordi eggehviten ikke slipper gjennom noe lys.

Skrevet av:
Andreas Wahl,
Elin Fjelldal
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette