Gå til innhold

Kan jeg klone kjæledyret mitt?

Et bilde som er redigert med fire helt like oransje katter med store øyne, mens det er en uendelig mange like bilder av katten som strømmer rett bak de første.

Det er faktisk mulig å klone kjæledyr.(Foto: Shutterstock )

Tenk om du kunne få en identisk kopi!

Det er trist å tenke på at de vi er glad i, skal dø en dag. Hunder lever gjennomsnittlig i 12–13 år, katter litt lenger. Men kanskje det finnes en løsning: nemlig å klone dyrene!

En kloning er et dyr som har samme DNA som et annet. Vanligvis får barn en blanding av DNA fra to dyr, altså moren og faren. Men en klone er en kopi, som en énegget tvilling.

Men akkurat som tvillinger blir ikke kloninger identiske. Det er nemlig ikke bare DNA som bestemmer hvordan vi blir, det gjør også hvordan vi har det når vi vokser opp.

En lodden og langbeint valp, svart med lysebrune flekker, løper på gresset i en innhegning med tungen ut av den åpne munnen og ørene flagrende etter seg, mens mennesker med hvite klær ser på i bakgrunnen.

Verdens første klonede hund, Snuppy.(Foto: Ahn Young-Joon, AP/NTB )

Mange kopier

For 20 år siden ble den første hunden klonet: Den afghanske mynden Snuppy ble født i et laboratorium i Sør-Korea.

Journalister fra hele verden møtte opp. De fortalte at Snuppy hoppet som en gal av glede når han fikk besøk av nye gjester. Altså at han oppførte seg som en helt vanlig hundehvalp.

I dag har forskere klart å klone over 20 dyrearter, inkludert mus, ku, gris, katt og ape.

En brun-, svart- og hvitflekket hund stirrer storøyd fremfor seg mens den holdes opp ned av to forskere med blå hansker, munnbind og drakter, i et rom med blått gulv og blå vegger.

En beagle-tispe blir gjort klar for operasjon i Beijing for å få satt inn et klonet egg.(Foto: Thomas Peter, Reuters/NTB )

Er det lov?

Det er ikke lov å klone kjæledyr i Norge eller Europa.

Men i Asia og USA er det lov. Der finnes det firmaer som tilbyr kloning av både hunder, katter, hester og andre kjæledyr og husdyr. Men det er dyrt: Det kan koste over 1 million kroner!

En liten, brungul valp med hengende ører ligger på en hvit pute på et blått bord og kikker bort på en brungul hund med bustete pels som sitter foran den, mens seks mennesker står rundt og ser smilende på den.

Ni år gamle Juice møter sin én måned gamle kloning for første gang.(Foto: Thomas Peter, Reuters/NTB )

Er det lurt?

Det er mye å tenke på hvis du vil klone et kjæledyr:

  • Det er veldig dyrt. Det koster mye mindre å kjøpe seg et nytt kjæledyr.
  • Selv om kloningen ligner veldig på det gamle dyret, knytter du ikke nødvendigvis samme bånd til den.
  • Det krever mye av dyrene. Før kloningen av Snuppy prøvde forskerne på 123 forskjellige tisper. Selv om forskerne har mer erfaring i dag, må det fortsatt mange forsøk til.

Ville du klonet kjæledyret ditt hvis du hadde råd til det? Send oss ditt svar til: svar@aftenpostenjunior.no

Kilder: Bioteknologirådet, Store norske leksikon

Skrevet av:
Tuva Hilton
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette