Gå til innhold
Aftenposten junior skole
Aftenposten junior skole

Travis Scott får hard kritikk etter festival-ulykke

En artist med svart skinnjakke, hullete jeans, bokserfletter og mikrofonen løftet høyt i den høyre hånden står på en scene med pyroteknikk i bakgrunnen.

Fredag 5. november sto rapperen Travis Scott på scenen. Det var mer enn 50.000 ivrige fans i publikum. Så gikk det galt. (Foto: Amy Harris, Invision/NTB )

Ti personer døde under en konsert med Travis Scott. Hva kommer til å skje nå?

Mange mennesker ble klemt fast da publikumet presset mot scenen under Travis Scotts konsert på Astroworld-festivalen i Houston i USA. Ti personer mistet livet, og mange flere ble alvorlig skadet.

– Ulykken var ingen gigantisk overraskelse med konsertkulturen Travis Scott har oppfordret til, sier Sandeep Singh.

Han er programleder i podkasten «Musikkrommet» og kan mye om artister. Måten konsertene til Travis Scott foregår på, skiller seg ut, forklarer han.

Det er vanlig at folk danser mye og knuffer litt på konserter, men Travis Scott vil at hele salen skal være sånn. At alle skal få ut sinnet sitt.
Sandeep Singh (Foto: Kim Erlandsen, NRK)

Mener Travis Scott er ansvarlig

Rapperen har tilbudt å betale for begravelsene, utgifter til psykolog og å gi tilbake billettpengene. Men mange er sinte på ham.

De mener at Scott er ansvarlig for at sikkerheten var for dårlig. Det er fordi han ikke bare opptrådte, men faktisk arrangerte festivalen.

Det er også mange som reagerer på at konserten ikke ble stanset selv om mange i publikum ropte om hjelp. I en video på Instagram sa Scott at han ikke visste hvor alvorlig situasjonen var før etter konserten.

Tusenvis av mennesker står utendørs, noen med hendene i været, noen med bekymrede eller slitne ansiktsuttrykk.

Dette er ikke første gang en ulykke skjer på Travis Scotts konserter. Han har ofte oppfordret fans til å bryte seg inn på konsertene dersom de ikke får tak i billetter. (Foto: Jamaal Ellis, Houston Chronicle/NTB )

Etterforsker saken

Politiet etterforsker hendelsen. De kan anmelde Scott dersom de finner bevis for at han gjorde noe galt. Flere av de neste konsertene han skulle hatt, er nå avlyst. I tillegg har:

  • Mer enn hundre personer saksøkt Scott, Drake (som også var på scenen) og billettselgeren Live Nation. Antallet vil antagelig stige.
  • Mange tusen har brukt taggen #canceltravis i sosiale medier. Cancel betyr å avlyse.
  • Flere av Scotts partnere har avsluttet samarbeidet.
  • Travis Scotts «emote» er blitt fjernet fra Fortnite-butikken.

Kan han redde karrieren sin etter dette?

– Da må han virkelig gå ut og legge seg flat. Og han må ta innover seg hvor det gikk galt i hans egen måte til å oppdra fans på, sier Singh.

Han mener også at Scott må innrømme at han ikke sørget for god nok sikkerhet på konserten.

Vil betale

I videoen på Instagram sier også Travis Scott: «Jeg er helt ærlig bare helt ødelagt. Jeg kunne aldri forestilt meg at noe sånt kunne skje».

Rapperen har tilbudt å betale for begravelsene til de som døde under konserten. I tillegg han sagt at han ønsker å betale for psykolog og å gi pengene tilbake til de som deltok på festivalen.

Nå samarbeider han med politiet når de undersøker hva som skjedde under konserten.

Ballonger, én formet som et åttetall, gravlykter og mange blomster er lagt ned utenfor et høyt gjerde, med gråblå himmel i bakgrunnen.

Mange har lagt ned blomster og festet ballonger utenfor festivalområdet der ti personer døde. (Foto: Callaghan O’Hare, Reuters/NTB )

Strengere regler

Lignende ulykker har også skjedd i Europa. For 32 år siden døde 97 tilskuere på en fotballkamp i England. For 21 år siden mistet 9 mennesker livet på en konsert i Danmark.

Etter ulykkene begynte arenaene å dele publikum inn i soner, med gjerder og sikkerhetsvakter, så trykket ikke blir farlig når publikum presser mot scenen.

En ambulanse med blålys kjører inn i en stor folkemengde, hvor mange holder mobilene i været, foran en scene.

Midt under konserten kjørte en ambulanse inn blant publikum. Konserten fortsatte også etter dette. (Foto: Twitter @onacasella, NTB )

Dette skjedde:

  • Da Travis Scott hadde konsert på Astroworld-festivalen i Houston i USA, ble mange mennesker klemt fast.
  • Ti personer døde. Blant dem var tre barn. Mange flere ble alvorlig skadet.
  • Før konserten hadde mange fans uten billetter brutt seg inn på området. Noen lurer på om ulykken skjedde fordi det var flere i publikum enn det var plass til.

Hvem er Travis Scott?

  • Heter egentlig Jacques Berman Webster II
  • Er 30 år gammel og kommer fra Houston i Texas i USA
  • Rapper og musikkprodusent

Kilder: The Independent, BBC, Aftenposten, Rolling Stones magazine

Visste du?

For fire år siden ble Travis Scott arrestert fordi han hisset opp fans til å komme seg forbi sikkerhetsvaktene og ta seg opp på scenen. Flere ble skadet.

Skrevet av:
Elin Fjelldal

Først publisert:

Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette

Vi ønsker oss dine tanker om denne siden!

Noe du vil dele med oss?