Gå til innhold

Du må logge inn for å lese denne artikkelen.

Vil du vite mer om Aftenposten Junior skole?

Les mer om tjenesten her.

Juniorrådet: Kyssing

SYNNE: Har dere kysset?

JENTESTEMMER: Nei, egentlig ikke. I barnagen har vi kysset. Jeg føler ikke det teller helt. Det er sånn der... Nødt eller sannhet, for eksempel. Alle står rundt, du skal se på dem. Du bare... Æsj, nei! Æsj, ekkelt! Og så går de vekk, liksom.

SYNNE: Har du gjort det? Lurer du på hvordan det er, eller hvordan man gjør det? Nå skal vi snakke om kyssing. Du hører på Juniorrådet, en podcast for deg som er barn. Og jeg heter Synne, og jobber som journalist i Aftenposten. Jeg har besøkt Nordberg Ungdomsskole i Oslo, og aller helst skulle jeg ha møtt både gutter og jenter. For gutter kysser jo like mye som jenter. Men det gikk dessverre ikke denne gangen. Deremot fikk jeg snakke med Karen, Oda og Aurora på 13 år. Og de har kysset litt, men ikke så mye.

JENTESTEMME: Jeg har bare gjort sånne der barnehagekyss, som man kan kalle det.

SYNNE: De tre jentene har ganske like stemmer. Derfor skal vi prøve å skille de litt fra hverandre.

ODA: Jeg har ikke kysset noe sånt intimt, fordi når du blir eldre, så tenker du liksom at det er noe du gjør når du virkelig liker en person.

SYNNE: Oda, som du nettopp hørte her, har helt lyst hår og har på seg en hettegenser.

SYNNE: Har du lyst til å kysse da?

KAREN: Jeg vet ikke.

SYNNE: Karen, med den litt hese stemmen, har mellomblånn hår og grå genser. Aurora har brunt hår og har på seg en rutete skjorte.

AURORA: Man må jo like en person for å gjøre det, føler jeg. Jeg har ikke funnet en person jeg liker enda. Det er jo en veldig viktig faktor om man har lyst til å kysse.

JENTESTEMME: Jeg føler man kysser for å vise kjærlighet til en annen person eller vise intimitet. Det kan være at du liker en person veldig godt, det kan være en måte å føle seg mye tryggere på en person. Du har gitt en del av deg til han liksom, eller hun.

JENTESTEMME: Det er mye mer intimt enn når man blir eldre.

SYNNE: Da sitter vi her igjen i studio med Tale Maria Krohn-Engvik, bedre kjent som helsesista. Når var det du kyssa første gang?

TALE MARIA: Jeg tror det var i barnehagen. Jeg var veldig sånn jeg syntes det var veldig spennende. Men i femte klasse, da kyssa vi. Skikkelig liksom. Da tror jeg jeg tok tunge kyss for første gang.

SYNNE: Var det sånn nødt og sannhet?

TALE MARIA: Jeg tror jeg hadde en kjæreste. Men vi spilte en del sånn nøtt eller sannhet. Og der var det en del kyssing.

SYNNE: Kan vi bare snakke om de ulike måtene å kysse på? Det er jo den bare nussing på skinnet for eksempel. Det er jo ganske uskyldig, og det kan man jo gi til venner og familie.

TALE MARIA: Ja, det kan man gi til alle, til og med folk mann. I noen land er det sånn at når man møtes så er det sånn at man kysser hverandre en gang på skinnet. Hvis man kjenner vennene veldig godt, så får man mange kyss på skinnet. Uten at det betyr noe forelsket eller noe sånn ting.

SYNNE: Nei, ikke sant? Men så har man den nussing på munnen, hvor bare leppene møtes på en måte. Og det er kanskje litt mer forelsketaktig, men likevel ikke så skummelt.

TALE MARIA: Ja, leppene er jo veldig følsomme på en måte. Det kjennes litt annerledes ut å få en suss på munnen, eller en suss på skinnet. Det er akkurat som det betyr noe annet på en måte.

SYNNE: Og så den siste måten å kysse på er tungekyssing. Og hva er det?

TALE MARIA: Da er det jo på en måte at man ikke bare bruker utsida av leppene, men litt mer innsida av leppene, og at man tar tungene litt frem sånn at tungene møtes, og det er kanskje litt mer vått på en måte, for man bruker litt mer spytt fra munnen.

SYNNE: Veldig intimt, da.

TALE MARIA: Ja, og noen kan jo kline, da tungekysser man lenge. Det kan jo være alt fra noen minutter til flere timer at man bare kysser.

SYNNE: Hvorfor gjør man det?

TALE MARIA: Det er jo for det at det er skikkelig deilig. Det er bare masse gode følelser i kroppen. Det som skjer er at det kommer, det frigjøres faktisk masse sånn stoff, hormon, liksom inni kroppen, som gjør at man blir helt sånn glad, og liksom lett, og nesten sånn at det kiler. Det er masse sånn deilige følelser i kroppen, da. Og så gjør det at man kanskje blir litt sånn ekstra gladere enn personen man kysser med.

SYNNE: Hvordan starter man? Hvordan tar man initiativ?

JENTESTEMME: Jeg føler at barneskolen var en sånn man plana det sånn, skal vi kysse, liksom. Men jeg føler ikke ... Fordi jeg vet ikke egentlig helt, fordi vi har jo ikke vært liksom eldre enn det vi er nå i dag, og ting er jo ikke som det er på filmer. Så jeg vet ikke om det egentlig bare skjer, eller om man spør. Jeg har sett på filmer, og der kan det ofte være sånn at de kysser før de blir sammen. Og det er noen ganger man for eksempel kan liksom kysse, og så kan man etterpå finne ut at man blir sammen.

JENTESTEMME: Nødt eller sannhet har vært en sånn stor del av oppveksten når det gjelder kyssing og sånn, fordi det har vært ... Ja, man har liksom ikke gjort det utenfor, og det er sånn flere runder med nødt og sannhet, for det er sånn ... Det er ikke lov til å kysse, eller sånn, for det er sånn «Å nei, kyssing, det er flaut!» Men ja, men jeg vil si at nødt eller sannheten er ganske god øving, på en måte. Man kan jo i stedet for å ta det som god flaut, ta det som øving til når du blir eldre, og faktisk kommer til å få bruk for det, da.

SYNNE: Leker man nødt eller sannhet på ungdomsskolen, da?

JENTESTEMME: Vi har ikke fått så mye mulighet til det. Og så er det jo korona, da, og da blir det jo begrensede muligheter.

SYNNE: Men hva med timingen? Merker man når det passer å kysse? Vi spør helsesista.

TALE MARIA: Ja, man merker på en måte at man har lyst. Man kjenner det liksom inni kroppen sin. Det er jo litt skummelt med alt man ikke har gjort før, ikke sant? Sånn som første gang man skal sykle på en sykkel med to hjul og aldri har gjort det før, da er det sånn «Åh, nå kommer det til å tryne». Eller å sjonglere med tre baller er heller ikke så lett første gangen.

SYNNE: Hvis for eksempel man har en kjæreste som man aldri har kysset før, og så gruer man seg litt på «Nei, snart må jeg kysse han eller hun». Og så «Jeg må øve i forkant». Hvordan kan man gjøre det?

TALE MARIA: Man kan for eksempel øve seg litt på hånda sin. Hvis du løfter opp hånda.

SYNNE: Ja.

TALE MARIA: Og så på innsida rett under hva heter det her? Knoken?

SYNNE: Starten av hånden på en måte?

TALE MARIA: Rett før hånda begynner på innsida her, så er det veldig tynn hud og følsomt. Så hvis man tar leppene sine forsiktig bort. Det er en liten suss. Og så kan du prøve å ta leppene litt forskjellig litt hardere. Og så kan du ta tunga bort og kjenne at det er tunga kiler bort på huden. Så kjenner du hvordan det kjennes ut.

SYNNE: I tillegg har Aurora et godt tips.

AURORA: Det er mye YouTube-videoer. Altså man finner alt på nettet. Og så som jeg sa i stad så vil jeg si at nødt eller sannhet er en god øving. Men jeg har sett for lenge siden sånne program på NRK. Det var Line Jansrud eller noe sånt. Og så var det sånn, du kan kysse med en tomat og det er øving og sånt. Det var sånn der Newtons pubertetsserie. Der husker jeg, det var sånn en person som het Line eller noe. Hun hadde en sånn hun sa man kunne gjøre med en tomat. Jeg har aldri gjort det, men jeg husker hvis det var en episode på skolen om det.

TALE MARIA: Og det som er litt rart er at mange av dere vet jo kanskje ikke helt hvem dere forelsker dere i. Liksom hva slags kjønn. Om det er en gutt eller en jente som dere vil bli forelsket i. For det vet jo man ikke alltid. Også et kyss det kan liksom være med å fortelle dere litt om hvor godt du liker noen. At hvis du er en jente og har kysset med en gutt, så synes du det kanskje er helt greit. Også er det en jente som kysser med en jente og så var det bare så mye deiligere. Et kyss kan kanskje hjelpe deg til å fortelle hvem du virkelig liker, tenker jeg.

SYNNE: Kan man kysse hvor som helst? Eller er det noen steder hvor det ikke er lov?

TALE MARIA: Man kan vel kanskje ikke sitte og råkline hele timen på skolen. Men ellers er det vel ikke sånn regel for det egentlig.

JENTESTEMME: Om jeg skal kysse med en person med en sånn tungekyss, da. Så vil jeg jo helst gjøre det litt privat sted, da. For det er jo litt sånn det er kanskje ditt første tungekyss, så det er litt sånn privat. Og du vil jo dele øyeblikket med den personen. Ikke med kjempe mange andre.

SYNNE: Når begynner man med tungekyssing da?

TALE MARIE: Åh, det er ingen fasit, da. Fordi noen gjør det kanskje når de er barn, liksom. Kanskje noen gjør det på barneskolen. Noen gjør det på ungdomsskolen for første gang. Noen gjør det for første gang på videregående. Noen gjør ikke det kanskje før de blir voksen. Eller hvis du aldri vil gjøre det, så er det jo også helt greit. Det som er viktig, det er liksom du selv som skal bestemme når du vil gjøre det.

SYNNE: Hvis man ikke har lyst til å kysse men den andre vil, hva gjør man da?

TALE MARIA: Da sier man bare nei. Jeg har ikke lyst til å kysse nå. Ofte så er vi litt redde for at andre skal bli sur på oss. At vi gjør ofte ting for å please andre. Og at andre skal bli glad. At andre skal bli glad. Men dere skal aldri gjøre ting som dere selv ikke har lyst til. Og det handler liksom om å kysse noen, eller at andre tar på kroppen deres på plass når de egentlig ikke vil. Og hvis det er noen som man er redd for at skal bli lei seg, så bare si du er kjempekul og jeg liker deg skikkelig godt men jeg er ikke keen på å kysse.

SYNNE: Og samme hvis man selv har veldig lyst til å kysse og den andre ikke vil, så må man bare vente da?

TALE MARIA: Ja, da må du vente. Da viser du respekt for den andre da. Så ikke mase for eksempel, men man sier sånn ok, kult. Da vet du at jeg har lyst til det, men du kan heller si ifra hvis du får lyst til det en gang.

SYNNE: Kanskje man sitter på kino, kanskje det er litt romantisk. Er det lov for den ene å bare lene seg over og kysse den andre uten å spørre?

TALE MARIA: Da må man føle litt sånn på hvordan forholdet er og hvordan kontakt man har. Men det går an å lene seg litt forsiktig frem og så bare du kan liksom risikere at den andre bare kanskje snur kinnet litt til sånn at du heller kysser på kinnet da. Men da vet du at da er den andre ikke helt klar enda.

SYNNE: Hva er det flaueste som kan skje hvis man har lyst til å kysse noen?

JENTESTEMME: Kaster opp. Kaster opp på den personen. Hvis man ikke vet hvordan man gjør det og så kysser du med en person som har gjort det mange ganger og du vil ikke virke som en sånn person som ikke helt vet hva du gjør. YouTube. Det finnes videoer man kan øve.

SYNNE: Har du et tema du skulle ønske vi kunne snakke om? Eller en historie du har lyst til å dele? Da kan du sende en e-post til meg synne@ap.no Du har hørt på juniorrådet. Jeg heter Synne Søhoel og ansvarlig redaktør i Aftenposten Junior er Mari Midtstigen.

Først publisert:
Sist oppdatert:
Skrevet av:
Synne Søhoel
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette