Svenske safranboller
I Sverige blir det ikke jul uten gule «saffransbullar». De er som lussekatter bakt som saftige kanelknuter. Nam!
Du trenger:
Deig:
- 50 g fersk gjær
- 150 g meierismør eller margarin
- 2 poser safran eller safranspaste (à 1/2 g)
- 1 1/2 dl sukker
- 5 dl helmelk
- 250 g vaniljekesam (10 %)
- 1/2 ts salt
- 1 egg
- 16 dl hvetemel (omtrent 900 g)
Fyll:
- 200 g romtemperert meierismør
- 1 dl strøsukker
- 4 ts vaniljesukker
Til pensling:
- 1 egg
- Svensk perlesukker
Aftenposten Junior Animert figur med grønn kropp og rød nisselue som vinker. sier: Denne oppskriften gir deg omtrent 30 boller.
Slik gjør du
- Smuldre gjæren over en bakebolle.
- Smelt smøret i en stor kjele på lav varme.
- Bruk en morter (eller en spiseskje på et skjærebrett) til å knuse safranen til et fint pulver. Dette er enklere dersom du også har en spiseskje sukker oppi morteren.
- Bland safranen sammen med det smeltede smøret. Tilsett melken og varm opp blandingen på svak varme. Skru av platen når blandingen er lunken (har nådd kroppstemperatur).
- Rør ut gjæren i blandingen, så alle bitene blir oppløst. Hell blandingen over i bakebollen, og tilsett sukker, kesam, salt og egg.
- Bland deretter inn melet i deigen, og dryss litt mer mel på kjøkkenbenken. Kna deigen i omtrent ti minutter. Tilsett litt mer mel, dersom deigen er klissete.
- Ha deigen tilbake i bakebollen, dekk den med et kjøkkenhåndkle, og la den heve i 45 minutter på et lunt sted.
- Lag fyllet: Rør sammen mykt meierismør, sukker og vaniljesukker.
- Dryss mel på kjøkkenbenken, og kna deigen litt til. Kjevle deigen til du får en stor, ganske flat firkant. Smør fyllet utover halve firkanten, og brett den andre halvdelen over ved midten.
- Finn frem to stekebrett med bakepapir på.
- Bruk et pizzahjul eller en kniv til å skjære deigen i 3 cm brede remser. Snurr hver remse sammen til en rotete knute. Sett bollene på stekebrettet, med enden på knuten ned. Dekk dem med et kjøkkenhåndkle, og la dem etterheve i 30 minutter.
- Sett stekeovnen på 250 grader, og visp sammen egget i en kopp. Pensle alle bollene, og dryss litt svensk perlesukker over dem.
- Stek bollene midt i ovnen i omtrent åtte minutter, eller til de er gylne.
- Skrevet av:
- Elin Fjelldal
- Først publisert:
- Sist oppdatert: