Testet å spise mindre kjøtt
Mathea (13) fra Bergen ga seg selv en utfordring. Nå vil hun inspirere flere til å prøve det. (Foto: Paul S. Amundsen, Aftenposten )
Nordmenn bør spise mindre kjøtt. Men kan du fortsatt spise digge ting uten kjøtt?
Burger, pølse, pizza og taco. Som mange andre har Mathea disse favorittrettene. Alle er laget med kjøtt.
På skolen fikk hun prosjekt om å endre en vane på 30 dager. Da bestemte hun seg for å prøve å spise kjøtt bare i helgene.
Hvorfor det?
– Jeg spiste ganske mye kjøtt, og det er ganske lite miljøvennlig, sier hun.
Men hun tenkte at det ville bli vanskelig og kjedelig – og ikke så godt.
Mathea har funnet flere nye oppskrifter som hun har testet ut. (Foto: Paul S. Amundsen, Aftenposten )
Denne dagen lagde hun falafel i pitabrød. Falafel er vegetarboller som er lagte av moste kikerter. (Foto: Paul S. Amundsen, Aftenposten )
Ble overrasket
– Jeg var vant til å ta salami i matboksen. Så jeg måtte stoppe opp og tenke og finne noe annet, sier hun.
I starten synes hun det var vanskelig. Det var sommer og mye grilling.
– Men så fant jeg en vri, og prøvde fiskeburger i stedet for burger. Det var godt! sier hun.
Familien til Mathea har også vært positive til prosjektet hennes. Her spiser hun middag sammen med pappa Hallgeir og brødrene Kristoffer (7) og Jonathan (10).(Foto: Paul S. Amundsen, Aftenposten )
Testet nye ting
Etter hvert gikk det bedre. Mathea lagde retter hun liker, men byttet ut kjøtt med fisk eller vegetar. For eksempel:
- Taco med bønner (digg!)
- Pizza med ananas og grønnsaker (ingen ny favoritt)
Mathea gjennomførte prosjektet i 30 dager. Hun vil fortsette å spise mindre kjøtt enn før, men har ikke tenkt å kutte det helt ut.
– Jeg fikk mestringsfølelse av at jeg klarte det. Det er bra hvis jeg kan inspirere andre til å gjøre dette!
Matheas tips for å spise mindre kjøtt
- Finn noen du kan gjøre det sammen med. Da kan dere snakke om det og gi hverandre tips.
- Lag mat du synes er godt, men finn din egen vri og bytt kjøttet med noe annet.
Bra for helsen
Å spise mindre kjøtt er et av kostholdsrådene i Norge. Det råd fra HelsedirektoratetJobber for at folk i Norge skal være sunnere. om hva folk i Norge burde spise mer og mindre av.
Hvorfor bør vi spise mindre kjøtt?
– Det er mer forskning som viser at mye rødt kjøtt øker risikoen for sykdommer og dårlig helse, sier Linda Granlund, som jobber i Helsedirektoratet.
Men kjøtt inneholder også mange næringsstoffer som er bra for kroppen vår, sier hun.
Så vi trenger ikke slutte å spise det?
– Nei nei! Det er ikke farlig å spise kjøtt, men vi skal ikke spise for mye av det. Varier med middager som har kjøtt, fisk og grønnsaker.
Kjøtt og klima
- Hver nordmann spiser i snitt rundt 74 kilo kjøtt i året
- Kjøttproduksjon står for 1/5 av verdens klimautslipp
- FNEn organisasjon hvor 193 land i verden er med. Jobber blant annet med hvordan det kan bli mer fred og hvordan vi kan løse klimaproblemene. sier at det å kjøpe og spise mindre kjøtt er noe av det viktigste vi kan gjøre for klimaet
Kilder: Helsedirektoratet, Forskning.no, Klimavenn/UiB
- Skrevet av:
- Kari Mette Hole
- Først publisert:
- Sist oppdatert: