Du må logge inn for å lese denne artikkelen.
Vil du vite mer om Aftenposten Junior skole?
Spør eksperten
Hvorfor bygger bevere demninger?
Hei, Andreas!
Jeg så en video hvor en bever prøvde å bygge en demning – selv om den var inni et vanlig hus. Hvorfor bygger bevere demninger egentlig?
Hilsen Amandus.
- Spør eksperten
- Aftenposten Junior
- Boks 1178 Sentrum
- 0107 Oslo
Andreas Wahl
Hei, Amandus!
Takk for et spennende spørsmål. Bevere er kjent for å gnage ned grener og trær med de digre tennene sine, for å bygge demninger. Det er litt mindre kjent at de også bruker gress, steiner, leire og det meste andre de kommer over. Men hvorfor?
Lett bytte
Beveren bygger demningen for å være trygg. For med sin tunge kropp og sine korte ben er den ikke særlig kjapp på labben. Den vralter av gårde og er et lett bytte hvis noen vil spise den.
Kan holde pusten lenge
I vann, derimot, er beveren nesten uslåelig. Den er en fantastisk svømmer og kan holde pusten i mer enn 10 minutter om gangen. Når beveren bygger seg en demning, er det for å lage en trygg dam.
Automatisk
Ønsket om å bygge en demning sitter dypt hos bevere. Det er et instinkt. De gjør det helt automatisk, uten å tenke så mye over det. «Her er det ikke trygt for meg. Jeg trenger en dam. Jeg får lage en selv!»
Bremser vannet
Denne demningen er bygget av bevere i Brasil. (Foto: Shutterstock )
Men demningene hjelper ikke bare beveren selv. Demningene bremser opp vannet som renner gjennom landskapet. Istedenfor en smal og rask elv, kan de blir mange store områder med sump og myr. Der er det mange andre dyr og planter som trives.
Superhelt-kappe?
Beverne former landskapet, gjør at det blir flere dyr og planter, mindre skogbrann og mindre klimagasser. Kanskje beveren burde hatt superhelt-kappe?
Hilsen Andreas
- Skrevet av:
- Andreas Wahl
- Først publisert:
- Sist oppdatert: