Kreativ og sunn middag: kveite med blomkål og syrlig fiskesaus
Stella (12) fra Sømna i Nordland ble nylig kåret til Årets kokkespire. Her er hun sammen med dommerne og de tre sølvvinnerne. (Foto: Norsk Gastronomi )
Denne sunne hovedretten sikret Stella seier i Årets kokkespire.
Oppskrift: Posjert kveite med variasjon av blomkål og syrlig fiskesaus
Retten på tallerkenen består av posjert kveite, tre typer blomkål (blomkålpuré, blomkålbiff og blomkålris) og en syrlig fiskesaus.(Foto: Norsk Gastronomi )
Dette trenger du:
- Kveite
- Blomkål
- Smør
- Fersk persille og gressløk
- 2 dl fiskekraft
- 2 dl fløte
- Salt, pepper og sitron
Slik gjør du:
Fisk:
- Lag saltlake ved å løse opp 3 never med salt i en bolle med vann.
- La fiskefiletene ligge i laken i 10 minutter.
- Ta ut fisken, og vask bort saltet. Tørk den godt.
- Ha begge filetene oppå hverandre, og rull dem stramt sammen med plastfilm (beregnet på matlaging).
- PosjeresÅ koke noe til det er ferdig uten at råvaren egentlig koker. Temperaturen skal være lavere. i dampovn på 50 grader i 30–40 min. Vil du gjøre det litt enklere? Da kan du droppe plastfilmen og steke fisken i en panne.
- Avkjøl i minst 1 time.
Blomkålpuré:
- Rens blomkålen.
- Kutt blomkålen i passe små biter, og fordel cirka 200 gram smør i formen.
- Bak i ovnen i cirka 25 min på 180 grader (over- og undervarme) til blomkålen er gyllen.
- Ta ut formen, og sil av smøret, men ikke kast det.
- Kjør blomkålen i en mikser til den blir en glatt blanding. Tilsett litt smør og fløte til den er så tykk eller tynn som du vil.
- Smak til med salt og sitron.
- Ha i en kasserolle, og hold den varm (på svak varme) til servering.
Blomkålris:
- Kjør blomkål i en foodprosessor, eller mos med en stavmikser til du får en jevn blanding.
- Finhakk persille og gressløk.
- Bland inn persille og gressløk sammen med raspet sitronskall, litt sitronsaft og litt olivenolje.
- Smak til med salt og pepper.
Blomkålbiff:
- Kutt blomkålen i skiver som er omtrent 3 centimeter tykke.
- Damp blomkålskivene i omtrent 5 minutter. Kjøl dem så ned i en bolle med kaldt vann.
- Stek blomkålskivene med 50 gram smør og litt olje til de blir brunet på begge sider.
Saus:
- Ha 2 dl fiskekraft i en kjele. Spør i butikken om den er redusert. Hvis ikke reduseres den til halvparten på middels varme. Det betyr at du lar den stå og dampe til det bare er halvparten igjen i kjelen.
- Hell oppi fløte til det nesten er like mye fløte og kraft.
- Reduser blandingen til halvparten.
- Smak til med salt og sitron. Sausen skal være sur, så det er lurt å bare tilsette litt og litt salt om gangen.
- La sausen stå på svak varme til du skal servere maten.
Stella vant Årets kokkespire 2021 med denne middagsretten. (Foto: Privat )
4 kjappe med Stella:
- 1Hva er du selv flinkest til å lage? – Pizza
- 2Har du en favorittingrediensEn bestemt type matvare som brukes i en matrett.? – Ikke egentlig, jeg liker å bruke alt.
- 3Hva er den beste maten du vet? – Det er kanskje pizza.
- 4Hva spiser du aldri? – Brie! (Det er en type ost.)
- 5Det morsomste å lage? – Kanskje å lage middagsretter.
Her kan du også lære deg å lage Stellas forrett: gulrotfalafel med hjertesalat og yoghurtdressing.
- Skrevet av:
- Elin Fjelldal
- Først publisert:
- Sist oppdatert: