Gå til innhold

Kreativ og sunn middag: kveite med blomkål og syrlig fiskesaus

Stella (12) fra Sømna i Nordland ble nylig kåret til Årets kokkespire. Her er hun sammen med dommerne og de tre sølvvinnerne. (Foto: Norsk Gastronomi )

Denne sunne hovedretten sikret Stella seier i Årets kokkespire.

Oppskrift: Posjert kveite med variasjon av blomkål og syrlig fiskesaus

Retten på tallerkenen består av posjert kveite, tre typer blomkål (blomkålpuré, blomkålbiff og blomkålris) og en syrlig fiskesaus.(Foto: Norsk Gastronomi )

Dette trenger du:

  • Kveite
  • Blomkål
  • Smør
  • Fersk persille og gressløk
  • 2 dl fiskekraft
  • 2 dl fløte
  • Salt, pepper og sitron

Slik gjør du:

Fisk:

  1. Lag saltlake ved å løse opp 3 never med salt i en bolle med vann.
  2. La fiskefiletene ligge i laken i 10 minutter.
  3. Ta ut fisken, og vask bort saltet. Tørk den godt.
  4. Ha begge filetene oppå hverandre, og rull dem stramt sammen med plastfilm (beregnet på matlaging).
  5. Posjeres i dampovn på 50 grader i 30–40 min. Vil du gjøre det litt enklere? Da kan du droppe plastfilmen og steke fisken i en panne.
  6. Avkjøl i minst 1 time.

Blomkålpuré:

  1. Rens blomkålen.
  2. Kutt blomkålen i passe små biter, og fordel cirka 200 gram smør i formen.
  3. Bak i ovnen i cirka 25 min på 180 grader (over- og undervarme) til blomkålen er gyllen.
  4. Ta ut formen, og sil av smøret, men ikke kast det.
  5. Kjør blomkålen i en mikser til den blir en glatt blanding. Tilsett litt smør og fløte til den er så tykk eller tynn som du vil.
  6. Smak til med salt og sitron.
  7. Ha i en kasserolle, og hold den varm (på svak varme) til servering.

Blomkålris:

  1. Kjør blomkål i en foodprosessor, eller mos med en stavmikser til du får en jevn blanding.
  2. Finhakk persille og gressløk.
  3. Bland inn persille og gressløk sammen med raspet sitronskall, litt sitronsaft og litt olivenolje.
  4. Smak til med salt og pepper.

Blomkålbiff:

  1. Kutt blomkålen i skiver som er omtrent 3 centimeter tykke.
  2. Damp blomkålskivene i omtrent 5 minutter. Kjøl dem så ned i en bolle med kaldt vann.
  3. Stek blomkålskivene med 50 gram smør og litt olje til de blir brunet på begge sider.

Saus:

  1. Ha 2 dl fiskekraft i en kjele. Spør i butikken om den er redusert. Hvis ikke reduseres den til halvparten på middels varme. Det betyr at du lar den stå og dampe til det bare er halvparten igjen i kjelen.
  2. Hell oppi fløte til det nesten er like mye fløte og kraft.
  3. Reduser blandingen til halvparten.
  4. Smak til med salt og sitron. Sausen skal være sur, så det er lurt å bare tilsette litt og litt salt om gangen.
  5. La sausen stå på svak varme til du skal servere maten.

Stella vant Årets kokkespire 2021 med denne middagsretten. (Foto: Privat )

4 kjappe med Stella:

  1. 1Hva er du selv flinkest til å lage? – Pizza
  2. 2Har du en favorittingrediens? – Ikke egentlig, jeg liker å bruke alt.
  3. 3Hva er den beste maten du vet? – Det er kanskje pizza.
  4. 4Hva spiser du aldri? – Brie! (Det er en type ost.)
  5. 5Det morsomste å lage? – Kanskje å lage middagsretter.

Her kan du også lære deg å lage Stellas forrett: gulrotfalafel med hjertesalat og yoghurtdressing.

Skrevet av:
Elin Fjelldal
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette