Gå til innhold

Spør eksperten

Hvorfor endrer skyer farge?

Hei, Andreas!

Jeg lurer på hvorfor skyene og himmelen blir farget når Solen går opp og ned?

Hilsen Maiken (9)

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
Fysiker

Andreas Wahl

Andreas er fysiker. Han kan masse om naturvitenskap. Han er også i Guinness' rekordbok, sammen med Aftenposten Junior.

Hei, Maiken!

Akkurat nå opplever vi superlange soloppganger og solnedganger. Det er fordi Solen står lavt på himmelen og går skrått ned langs horisonten.

Snurrer rundt

Eller, det er jo egentlig ikke solen som har flyttet på seg. Det er vi som snurrer rundt med jordkloden. Nå i desember peker vår del av jordkloden litt bort fra Solen. Solstrålene treffer oss fortsatt noen timer hver dag, hvis vi bor i Sør-Norge. Helt nord i Norge ser de ikke Solen i det hele tatt.

Atmosfæren

For oss ser det ut som Solen er lenger ned, men det er vi som har flyttet på oss. Rundt jordkloden ligger et lag med luft. Atmosfæren. Den ser gjennomsiktig ut for oss. Men det er bare nesten.

Endrer farge

Lyset endrer farge når det går gjennom atmosfæren. Og når Solen står lavt på himmelen, må lyset gjennom mer luft for å komme frem til øynene dine. Da endrer lyset mer farge.

Ser gul ut

Lyset fra Solen er egentlig helt hvitt. Vi tegner Solen med gul fargestift fordi den ser gul ut for oss. Lyset som kommer frem til øynene våre, er gult. Når lyset må gjennom enda mer av atmosfæren, blir fargene oransje, rød, rosa og fiolett. Det er fantastisk vakkert!

Hilsen Andreas

Skrevet av:
Andreas Wahl

Først publisert:

Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette