Gå til innhold

Norge markerte ti år siden 22. juli

Blomsterseremoni under minnemarkeringen på Utøya.(Foto: Beate Oma Dahle, NTB )

Torsdag 22. juli markerte Norge at det var ti år siden terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

I alt ble 77 personer drept i Regjeringskvartalet og på Arbeiderpartiets ungdomsleir. Dette ble markert med blant annet taler, musikk og nedlegging av blomster.

Klokken 12 ringte kirkeklokkene over hele landet. Klokken 19 stoppet alle busser, trikker og T-baner i Oslo opp, mens rådhusklokkene slo 77 slag.

AUF-leder Astrid Willa Eide Hoem var 16 år gammel da hun overlevde terrorangrepet på Utøya.(Foto: Geir Olsen, NTB )

Kronprins Haakon talte under minnemarkeringen på Utøya. Han frykter at Norge ikke har vært flinke nok til å lytte og gi plass til de vanskelige følelsene og minnene mange sitter igjen med etter angrepene.

Kronprins Haakon (Foto: Torstein Bøe/NTB) sier: – Vi må tørre å snakke om det som skjedde, selv om det er ubehagelig.

Flere uttrykker at Norge ikke har ikke gjort nok for å bekjempe ekstremisme, rasisme og hatefulle kommentarer i årene som er gått siden angrepene.

– For ti år siden møtte vi hat med kjærlighet. Men hatet er der fortsatt, sa Jens Stoltenberg i sin tale under minnegudstjenesten i Oslo domkirke. (Foto: (Foto: Torstein Bøe, NTB) )

Stoltenberg var statsminister i Norge og leder for Arbeiderpartiet i 2011.

– Ting som var uhørt å si for noen år siden, er normaliserte i dag (...) De neste ti årene må vi være modige, sa Lisbeth Røyneland i sin tale på Utøya.

Hun leder støttegruppen for dem som er pårørende til Utøya-ofrene.

Jonas Gahr Støre, som nå er leder for Arbeiderpartiet, mener også at tiden er inne for å slå hardere ned på uakseptable kommentarer, sånn at de ikke ender opp med å bli normaliserte.

– Når det skjer, må vi si at det er ikke greit, sa Støre til NRK.

Skrevet av:
Elin Fjelldal
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette