Gå til innhold

«Jeg skjønner ikke at du tør.»

En jente med lyst hår som er kledd i sorte klær og caps og står lent over en hvit sykkel og smiler.

Mille Johnset (21) er en av verdens beste utforsyklister.(Foto: Matt Wragg )

Mille Johnset er en av verdens beste til å sette utfor bratte bakker og store hopp på sykkel. Men én liten ting er hun redd for.

For mange i Norge er Mille Johnset et ukjent navn, men i sosiale medier har hun mange tusen følgere. De fleste er fra andre land, der sporten er større.

Derfor bor og trener hun mye i utlandet for å kunne satse.

– Det er veldig få som egentlig vet hva utforsykling er. Og de som har hørt om det, tenker «nei, det er bare gale folk», sier Mille Johnset.

Utforsykling går nemlig ut på å kjøre ned bratte bakker og store hopp på sykkel. I dette er Johnset en av verdens beste.

Dette er utforsykling

  • En øvelse innenfor terrengsykling der deltagerne sykler nedover bratte bakker.
  • Sporten foregår ofte i skogterreng, på stier eller på grusveier.
  • Løypene har gjerne steiner, store hopp og bratte svinger.
  • Målet er å bruke kortest mulig tid ned bakken.
En jente som har på en står hvit hjelm og sykler ned en gjørmete grusvei.

Hun har alltid elsket sport og drev med slalåm før hun prøvde utforsykling. Her sykler hun for første gang på Hafjell. (Foto: Privat )

Ble oppdaget

Johnset var ti år gammel første gang hun ble med faren sin for å prøve utforsykling.

– Fra første gang jeg prøvde det, syntes jeg det var dritgøy, sier hun.

Karrieren startet ordentlig da hun var 13 år. Da fikk hun prøvekjøre løypen under VM i terrengsykling på Hafjell. Der ble hun oppdaget av verdenscupvinneren Rachel Atherton, som tilbød henne en plass på Atherton Academy. Det er et utviklingslag for unge ryttere.

– Å komme på team med henne som jeg så mest opp til og som var best i sporten, var nesten litt uvirkelig, forteller Johnset

En kvinne som sitter foroverlent på en sykkel i et grønt og steinete terreng.

I utforsykling kan én liten feilberegning ødelegge mye, og ett sekund kan avgjøre om hun vinner eller ikke. Derfor må hun vurdere hvilke risikoer hun er villig til å ta, for eksempel om hun skal droppe et hopp. (Foto: Foto: Matt Wragg )

Har en spesiell frykt

«Er du ikke redd? Jeg skjønner ikke at du tør.» Det får Johnset ofte høre. Mange tenker at det hun driver med, er ekstremt. Hun setter utfor veldig bratte bakker i stor fart og har falt mange ganger.

– Jeg kan tenke «jeg tryner så mye, kanskje jeg ikke er bygd for dette, kanskje jeg ikke er flink nok?» Og så må jeg bygge meg selv opp igjen steg for steg og skjønne at det er bare en del av idretten jeg driver med, det er en del av det å lære, sier hun.

Men én ting er hun redd for.

– Jeg er veldig redd for edderkopper. Det er veldig morsomt, fordi vi er mye i skogen. Hvis jeg tryner, så tenker jeg ikke på hvor det er vondt. Jeg tenker mer på de insektene som er rundt meg. Hvis det kommer en edderkopp på meg, friker jeg helt ut, melder hun.

En kvinne med lys grå drakt, hjelm og briller som sykler ned et steinete terreng.

Mille Johnset virker tøff når hun sykler nedover bratte bakker. Men hun møter fortsatt på ting som hun ikke tør. (Foto: Foto: Matt Wragg )

Mille Johnset (21)

Kommer fra: Oslo

Lag: Canyon CLLCTV og det norske landslaget

  • Har sølv i junior-VM
  • Syvendeplass i VM-elite i 2021
  • Gull i NM i 2021
  • Var blant de ti beste i verdenscupen i 2022, 2021 og 2020
Skrevet av:
Kari Mette Hole
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette