Gå til innhold

Fire barn som forandret verden

«Jeg hevet stemmen min sånn at de som ikke har en stemme, kan bli hørt»(Foto: Stein J. Bjørge, Aftenposten )

Malala Yousafzai

Født: 1997 (er 27 år)

Malala har kjempet for jenters rett til utdanning helt siden hun var 11 år. Hun vokste opp i Swat-dalen i Pakistan. Som barn gikk hun på en skole som faren hennes startet. Men så tok en religiøs gruppe som heter Taliban, over styringen i området. De laget strenge regler, blant annet fikk ikke jenter gå på skole. Det synes Malala var urettferdig, og hun holdt en tale hvor hun krevde at alle barn har rett til utdanning.

Malala skrev også tekster om hvordan det var å leve med de strenge reglene til Taliban. Tekstene ble publisert på nyhetskanalen BBC. Malala brukte et falskt navn for at hun ikke skulle bli straffet.

Taliban ble etter hvert jaget ut av dalen, og Malala og de andre jentene kunne gå på skolen igjen. Men én dag kom Taliban og angrep skolebussen hun satt på, og Malala ble skutt i hodet. Hun ble sendt til sykehus i England og overlevde. Siden har hun fortsatt å snakke høyt om jenters rett til utdanning i hele verden. I 2014 ble hun den yngste som noen gang har fått Nobels fredspris.

«Det gir meg så mye håp, spesielt å se alle menneskene rundt i verden som bidrar og kjemper for fremtiden»(Foto: Jessica Gow, TT Nyhetsbyrån / NTB )

Greta Thunberg

Født: 2003 (er 21 år)

Svenske Greta Thunberg har fått barn og unge over hele verden til å bry seg om klima og naturen. Hun var 15 år da hun satte seg ned og streiket for klimaet foran bygningen der politikerne som bestemmer i Sverige, holder til. Etter hvert spredte skolestreiken seg til hele verden, og millioner av barn har deltatt, også i Norge.

Greta har holdt taler hvor hun kjefter på verdens ledere for at de ikke gjør nok for å redde klimaet. Hun reiser verden rundt og deltar på forskjellige demonstrasjoner og har gitt ut flere bøker som handler om klima.

«Braille (punktskrift) er kunnskap, og kunnskap er makt»(Foto: Mary Evans Picture Library )

Louis Braille

Født: 1809 (døde 1852, 43 år gammel)

Vi kan takke den unge franske gutten Louis Braille for at vi har blindeskrift.

Ved en ulykke fikk han en kniv i øyet som treåring og ble blind. Men det stoppet ikke Braille fra å være glad i å lære. Som tiåring begynte han på en skole for blinde i Paris. På den tiden leste elevene ved å føle seg frem på stor uthevet skrift, men det gikk tregt. Braille ønsket at blinde skulle ha mulighet til å lese og skrive like godt som de som ser. Han begynte å bruke all sin tid utenfor skolen på å lage et nytt system med punktskrift.

Da han var 15 år, hadde han laget ferdig systemet som heter braille, oppkalt etter ham selv. Punktskriften brukes i dag over hele verden.

«Barn bør ha blyanter i hendene, ikke verktøy»(Foto: Gunnar Ask, TT Nyhetsbyrån / NTB )

Iqbal Masih

Født: 1983 (døde 1995, 12 år gammel)

Iqbal ble født i Pakistan. Familien hans var fattig. Fra han var bare fire år gammel, ble han tvunget til å jobbe på en teppefabrikk. Der måtte han veve tepper over 12 timer i døgnet, hver eneste dag. Han fikk lite mat og ble ofte slått. Det lille han tjente av penger, gikk til å betale familiens gjeld.

Da han var ti år, klarte han å rømme. Da ville han jobbe for at barn ikke skal måtte oppleve det samme som ham, og han ble med i en organisasjon som jobber med å få slutt på barnearbeid. Han reiste rundt både i Pakistan og andre land for å fortelle sin historie, og han hjalp flere tusen barn ut av barnearbeid.

Iqbal drømte om å bli advokat for å kunne hjelpe flere. Men bare 12 år gammel ble han drept. Mange mener det var noen fra teppefabrikkene som gjorde det.

I dag er Iqbal Maish et symbol på å få slutt på barnearbeid verden over.

Kilder: Boktips.no, Store norske leksikon, BBC, Britannica, The Express Tribune

Skrevet av:
Kari Mette Hole
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette