Gå til innhold

Halvor ble fengslet i Qatar

En mann i sort genser lener seg mot en rød vegg hvor det står NRK SPORT med hvite bokstaver.

Halvor Ekeland (32) er sportsjournalist i NRK. Nylig ble han fengslet da han var på jobb i Qatar.(Foto: Elin Fjelldal, Aftenposten )

NRK-journalist Halvor Ekeland skulle vise hva som skjer i Qatar ett år før fotball-VM. Da kom politiet og arresterte ham.

«Kommer jeg til å sitte i fengsel lenge? Får jeg ikke feire jul med familien min?» Det tenker Halvor Ekeland da han sitter i fengselscellen i Qatar. Han sitter i et trangt rom med gitterdør sammen med andre fanger. De må sove på gulvet og har bare litt vann som de deler på.

Ekeland er sportsjournalist i NRK. Han var nylig i Qatar sammen med fotografen Lokman Ghorbani.

– Vi skulle lage nyheter om hvordan arbeiderne i Qatar har det, ett år før VM starter, sier Ekeland.

En mann i hvit, tynn genser og munnbind står foran en hvit sandstrand med en by i bakgrunnen.

Her er Ekeland i Qatar. Bare timer etter at bildet ble tatt, kom politiet og arresterte ham.(Foto: Lokman Ghorbani, NRK )

Møtte arbeiderne

Qatar skal arrangere VM i fotball neste år. Men landet har fått mye kritikk for at de behandler arbeiderne som bygger VM-arenaene, dårlig. De to norske journalistene møtte og snakket med flere arbeidere.

Hva fortalte de?

– Noen har det fint. Problemet er at mange ikke får lønn som avtalt, de jobber fryktelig lange arbeidsdager, og de får aldri ha fri. Men de er redd for å fortelle det til journalister, for de er redd for å miste jobben, sier Ekeland.

En mann i sort genser sitter ved en pult og jobber på en PC-skjerm i et rom med flere pulter og skjermer.

Aftenposten Junior fikk det første intervjuet med Ekeland etter at han kom hjem fra Qatar.(Foto: Elin Fjelldal, Aftenposten )

Ble arrestert

Den siste kvelden før Ekeland og kollegaen skulle reise hjem, kom plutselig fem politimenn på hotellet og arresterte dem. De tok mobiltelefonene deres og alt utstyret. Ekeland fikk ikke ringe hjem.

De to nordmennene ble tatt med til politistasjonen. Der ble de avhørt i flere timer.

Politiet prøvde å skremme oss. De kjeftet og var sinte, de gikk hardt i dørene for å få oss til å skvette.
Halvor Ekeland (Foto: Elin Fjelldal)

Han måtte svare på mange spørsmål om alt de hadde gjort mens de var i Qatar.

En mann sitter ved en pult og ser på en PC-skjerm som viser en mørkhudet mann som snakker.

Her viser Ekeland frem noe av det de filmet da de snakket med arbeidere i Qatar. Politiet der slettet en del av det de hadde filmet. (Foto: Elin Fjelldal, Aftenposten )

Mente de ikke hadde tillatelse

Qatar sier at de arresterte de to NRK-journalistene fordi de hadde filmet på et område der de ikke hadde tillatelse til å filme. Det var et område hvor arbeidere bodde.

Har dere gjort noe ulovlig?

– Da vi gikk til det området, spurte vi om tillatelse fra sjefen der. Han sa det var greit, og da filmet vi. Men vi fikk ingen skriftlig tillatelse, sier Ekeland.

En mann med grønn t-skjorte og solbriller som går langs en tom gate med buttikkvinduer på siden.

Ekeland sier han visste det var en risiko å rapportere fra Qatar. Han måtte melde hjem til kollegene flere ganger om dagen, så de visste hvor han var.(Foto: Lokman Ghorbani, NRK )

Et problem for Qatar

I 32 timer er Ekeland og kollegaen på politistasjonen. De må gjennom flere tøffe avhør og sitter mange timer i fengselscellen. De er kalde, trøtte og sultne.

Til slutt får de slippe ut. Men de får ikke med seg utstyret sitt og telefoner. Ekeland og kollegaen kommer seg med et fly hjem til Norge.

Aviser fra mange land har skrevet om saken. Mange er sinte på at Qatar arresterte journalistene.

– Dette er et større problem for Qatar enn for meg. De sier at det er pressefrihet i landet, men så blir journalister likevel arrestert for å gjøre jobben sin.

Skrevet av:
Kari Mette Hole

Først publisert:

Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette

Vi ønsker oss dine tanker om denne siden!

Noe du vil dele med oss?