Gå til innhold

Sjekk ut disse kule dyrene

Et rosa lite dyr med fire armer og føtter og tre rosa tagger som stikker opp ved hodet krabber i sanden på bunnen av et akvarie.

Har du sett dette dyret før? De er blitt ganske populære på sosiale medier den siste tiden. (Foto: Shutterstock )

Julian og Ylva fikk velge hvilke dyr det skal handle om i dag. Nå skal du få hilse på et mykt dyr – og et med hardt skall.

Axolotl

Ylva (9), Molde En jente med briller og blå hettegenser som sitter på en sten i solskinnet og smiler. sier: Jeg synes den er søt! Dessuten har den utrolige evner.

Her er fem ting å vite om axolotl:

1. Axolotl er en type salamander som kan bli opptil 30 centimeter.

2. I naturen er axolotlen olivenbrun, men det er blitt avlet frem mange forskjellige farger i fangenskap.

3. Axolotlen bodde opprinnelig i to innsjøer i Mexico. Den er utrydningstruet. Innsjøene og elvene har tørket ut, fordi Mexico by har vokst.

Et rosa salamander-dyr med fire ben, lang hale og et ansikt med to stikkende små øyne og noe som ser ut som et smil, som står i sanden under vann og ser mot kamera.

Axolotlen har en veldig sjelden egenskap. Les videre, så får du vite hva det er. (Foto: Shutterstock )

4. Axolotlen overlever, fordi den kan bo i akvarium. I Norge er det ikke lov å ha axolotl hjemme.

5. Kroppen til axolotlen kan reparere seg selv. Slik som menneskers hud kan gro, kan axolotlen la armer, ben og gjeller vokse ut på nytt. Den kan til og med reparere skader på hjertet og hjernen!

Kilder: snl.no, forskning.no

Kakerlakk

Et brunt billeaktig dyr med lange følehorn som krabber på en pinne

Disse dyrene er ikke akkurat kjent for å være populære. Men de kan faktisk gjøre noen ganske utrolige ting!(Foto: Shutterstock )

Julian Johan (7), Rælingen En gutt med lyst hår og mørk t-skjorte som står ute i sola og smiler mot kamera. sier: Kakerlakker er mye kulere enn mange tror.

Fire ting å vite om kakerlakker:

1. Kakerlakk er et insekt med flattrykt kropp, lange følehorn og kraftige ben.

2. Kakerlakk er et nattdyr som løper raskt og rømmer fra lyset. De bruker sjelden vingene.

Julian Johan har lært mye om kakerlakker. (Foto: privat )

3. De lever best på steder med høy luftfuktighet og spiser gjerne menneskemat, som mel og sukker. De kan også spise skinn, ull, bøker og papir. Derfor regnes de som et skadedyr i huset.

4. Folk tror de bare er skadedyr, men de kan egentlig hjelpe oss mennesker. Fordi de er så flinke til å komme frem, har forskere eksperimentert med å lage små «ryggsekker» til dem med kamera og radiosender. Da kan kakerlakkene gå inn farlige steder, som sammenraste hus, og finne ut hvordan det ser ut der, og sende signalet tilbake til mennesker.

Kilder: snl.no, forskning.no

Skrevet av:
Kristin Storrusten
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette