Gå til innhold

Taylor Swift setter nye rekorder med gamle sanger

En kvinne står på en scene og synger med en liten body med storskjerm i bakgrunnen

I år har Taylor Swift vært på en stor turné.(Foto: Ashley Landis, AP/NTB )

Da en erkefiende kjøpte musikken hennes, tok Taylor Swift hevn. Nå er sanger hun ga ut for mange år siden, blitt superpopulære.

Taylor Swift er en av verdens største artister. Forrige uke var «1989 – Taylor’s version» det mest solgte albumet i USA, og hundretusenvis strømmet musikken hennes. Dette er en ny versjon av det populære albumet som hun ga ut i 2014.

De siste årene har hun laget nye versjoner av fire tidligere albumer. Men hvorfor det?

En albumforside hvor det står 1989 med en smilende kvinne med røde lepper med måker rundt

Eide musikken

Da Taylor Swift begynte som artist, gjorde hun en avtale med et plateselskap. Det er de som hjelper til med å lage og sende ut musikken.

Men så ble Taylor Swift en stor artist. Veldig stor. For fem år siden ville hun skifte plateselskap fra Big Machine Records til Republic Records. Der fikk hun bestemme mer selv, og hun eier rettighetene til sin egen musikk.

– Det betyr at hun som artist selv bestemmer hva låtene kan brukes til, for eksempel om de skal brukes i reklame eller TV-serier. Det betyr også at hun tjener penger hver gang noen lytter til låtene, sier Robert Gjestad, som er musikkekspert i Aftenposten.

Men Big Machine Records eide fortsatt rettighetene til musikken hennes fra før 2019. De tjente pengene og bestemte hva låtene ble brukt til.

Tok hevn

Men så solgte dette plateselskapet musikkrettighetene til Scooter Braun. Swift skrev på sosiale medier at det var det verste som kunne skjedd med henne.

Braun er en kjent manager, som har jobbet med blant annet Justin Bieber og Kanye West. Taylor Swift har selv sagt at hun har følt seg mobbet av Braun og de to artistene.

Ikke lenge etter fortalte hun på TV at hun ville spille inn sangene sine på nytt.

Nå har hun gjort det. Hun ber alle fans om å høre på de nye versjonene og ikke de gamle. Og det gjør de. Så mye at hun setter nye rekorder og topper listene i mange land.

En ung kvinne poserer på rød løper med en lang lyseblå kjole med store blomster i mønsteret

Her er Taylor Swift på filmpremiere. Årets turné er nemlig også blitt kinofilm.(Foto: Matt Winkelmeyer, AP/NTB )

Prøver å sikre seg

– Dette viser hele musikkbransjen at det er mulig å ta makten tilbake. Ingen skal komme og lure Taylor Swift for penger for noe hun har laget, sier Gjestad.

Frem til nå har det ikke vært særlig mye penger å tjene på å spille inn musikken sin på nytt. Men nå er plateselskapene redde for at andre artister skal gjøre som Taylor Swift.

Det amerikanske musikk-nettstedet Billboard skriver at plateselskapene vil ha strengere regler for hvor lenge artister må vente før de kan spille inn nye versjoner. De vil at det skal gå minst 10 eller 15 år.

Men dette kommer nok ikke til å påvirke artister i Norge, mener Robert Gjestad.

– Dette er en kamp om pengebeløp som ingen norske artister er i nærheten av. I tillegg eier de fleste norske artistene rettighetene til sine egne låter fordi de har personlige plateselskaper, sier han.

Kilder: Vox.com, VG.no, Forbes.com

En ung kvinne med langt krøllete hår synger i en mikrofon

Allerede for 15 år siden var Taylor Swift en musikkstjerne.(Foto: Jeff Christensen, AP/NTB )

Skrevet av:
Kristin Storrusten
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette