Gå til innhold

Mbappé med klar beskjed til franskmenn

Kylian Mbappé løper etter ballen og har på seg hvit og blå drakt og ved siden av løper en spiller med rød drakt.

Kylian Mbappé var nest sist på ballen da Frankrike vant den første EM-kampen.(Foto: Franck Fife, AFP/NTB )

I Frankrike skal de snart velge nye ledere. Den franske fotballstjernen Kylian Mbappé (25) har sterke meninger om valget.

Det var dagen før Frankrikes første kamp i EM, mot Østerrike. Likevel ville Kylian Mbappé snakke om helt andre ting enn fotball.

– Kampen er viktig, men det er en annen situasjon som er mye viktigere, sa han.

Han snakket om valget i Frankrike. I juli skal de stemme på hvilke politikere som skal styre landet de neste årene.

Skeptisk til innvandring

Mbappé ba særlig unge franskmenn om å stemme under valget. Det er det en spesiell grunn til.

Den siste tiden har partiet Rassemblement national (Nasjonal samling) gjort det bra i Frankrike. Mbappé nevnte ikke dette partiet direkte. Men de som følger med på politikk i Frankrike, sier at Mbappé ikke ønsker at de skal gjøre det bra. Nasjonal samling er blant annet skeptisk til innvandring.

– Uten at de sier det direkte, mener de at det finnes «ekte franskmenn» og «uekte franskmenn», sier Kjerstin Aukrust. Hun jobber på Universitetet i Oslo og forsker på fransk politikk.

En kvinne med brunt hår ser inn i kamera.

Kjerstin Aukrust(Foto: UiO )

Faren til Mbappé kom til Frankrike fra Kamerun, og moren har familie fra Algerie. Selv har 25-åringen bodd i Frankrike hele livet. Han vokste opp i et område utenfor Paris med mange innvandrere.

En kvinne med halvlangt, blondt hår står og snakker i en mikrofon og bak henne står en yngre mann med dress og følger med.

Marine Le Pen og Jordan Bardella leder i det franske partiet Rassemblement national.(Foto: Lewis Joly / AP )

Snakker om rasisme

Det er ikke er nytt at fotballspillere eller andre stjerner snakker om politikk. Men det skjer ikke så ofte, sier Aukrust.

– Både UEFA og det franske fotballforbundet er opptatt av at landslagsprofiler skal være mest mulig nøytrale.

Hun sier at når fotballspillere snakker om politikk, handler det ofte om rasisme. Også Mbappés lagkamerat Marcus Thuram har snakket om valget. Han sier rett ut at han håper franskmenn ikke stemmer på partier fra ytre høyre.

– «Ytre høyre» er et navn som brukes på en del politiske partier. Disse partiene er ganske ulike, men de har noe felles. De vil ha mindre innvandring og gjerne være strengere mot kriminalitet, sier Kjetil Alstadheim. Han er politisk redaktør i Aftenposten.

En mann med kort, brunt hår og skjegg har på seg briller, dress og ser inn i kamera.

Dette er ytre høyre

Den siste tiden har partier fra ytre høyre gjort det bra i flere land i Europa, særlig i store land som Tyskland, Frankrike og Italia.

Alstadheim forklarer at disse partiene ikke vil ha så mye samarbeid mellom land.

– Når folk stemmer på ytre høyre-partier, blir det ofte tolket som at folk er misfornøyd med dem som styrer i landet. Det kan skyldes for eksempel at de har fått dårligere råd fordi prisene stiger, at de er sinte på klimatiltak eller at de er urolige for kriminalitet og ulovlig innvandring, sier han.

Fotballspilleren Kylian Mbappé kysser en stor pokal.

Mbappé var med å vinne verdensmesterskapet for Frankrike for seks år siden.(Foto: Matthias Schrader, AP/NTB )

Forskjell

Kan Mbappé gjøre en forskjell i valget?

– Jeg tror det har noe å si. Det kommer nok ikke til å avgjøre valget, men han har veldig mange følgere på sosiale medier. Han er utrolig kjent i Frankrike og utenfor Frankrike. Han er et idol for mange, sier Kjerstin Aukrust.

Hun tror at han kan få noen av dem som ikke stemmer, til å gjøre det nå.

Skrevet av:
Sindre Trygsland
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette