Gå til innhold

Hvor er kvinnene?

En slags statue i stein av en mann med skjegg.

Sunniva Rose mener det er for mange hvite, kristne menn fra Europa i KRLE-boken.(Foto: Shutterstock )

Dette er leserinnlegg. Meninger i tekstene tilhører den som har skrevet teksten.

Hei, Cappelen Damm. Jeg går i 8. klasse, og vi bruker deres KRLE-bok. I boken er det en tidslinje med kjente folk gjennom historien. Men det er bare hvite, kristne menn fra Europa. Dette synes jeg er urettferdig!

Det at det ikke er noen kvinner eller menn fra andre land og kulturer, er ikke greit, for de har også en plass i historien. Når guttene i klassen min sier at alle store tenkere er menn, så har ikke jeg noe svar, fordi det er jo det vi har lært!

På Cappelen Damms nettside står det at alle skal få sjansen til å si det de mener, men i læreboken er det bare menn som snakker. Hvis tidslinjen var bare kvinner, ville det blitt tatt opp med en gang, men vi har lært oss å akseptere at menn er de som har gjort store ting i historien. Men damene har alltid vært her, og de fortjener også å være en del av hverdagen til alle åttendeklassinger i Norge.

Sunniva Rose (13)

Forsiden på en skolebok som heter KRLE 8.

Dette er boken Sunniva Rose bruker på skolen.(Foto: Cappelen Damm )

Slik svarer Cappelen Damm:

Hei, Sunniva Rose!

Takk for innlegget ditt! Du tar opp veldig viktige spørsmål.

På side 124 vil du se at forfatteren stiller akkurat de samme spørsmålene som deg: «Hvor er kvinnene?» og «Hvorfor er det bare hvite europeiske menn med i dette kapittelet?».

KRLE-bøkene for 8. 9. og 10. trinn er delt inn i ulike tema. De filosofene du møter i boken, er valgt ut fordi de har betydd mye for temaene. Europeisk filosofi bygger i stor grad på tankegangen fra Hellas, mens andre deler av verden er inspirert av filosofi utenfor Europa.

Boken for 8. trinn begynner med kristendom i Norge og hvorfor kristendom er en del av kulturarven. Det er for å forklare hvorfor vi feirer ulike høytider, og hvordan høytidene henger sammen med kristne tradisjoner.

KRLE-boken for 9. trinn har andre temaer, og her vil du lære om filosofen Simone de Beauvoir. Både på 8., 9. og 10. trinn vil du lære om ikke-vestlige kulturer når du skal jobbe med ulike religioner og nyreligiøse tradisjoner.

Spesielt i boken for 8. trinn blir det tydelig at menn har vært mest synlige innenfor disse temaene i historien. Det viser tidslinjen.

Boken til læreren din har en oppgave der du skal lage en tidslinje fra nåtiden og sammenligne med tidslinjen i boken. Kanskje den kan brukes for å diskutere med guttene i klassen, som mener at bare menn kan være store tenkere?

Hilsen Linn K. J. Gran, redaktør Cappelen Damm Grunnskole

Skrevet av:
Kristin Storrusten
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette