Gå til innhold

– Jeg blir jo litt redd og lurer på hvordan det skal gå?

En jente med grønne klær sitter oppe i et tre.

Hele familien til Maria er opptatte av miljø og klima, og Maria vil gjerne jobbe som politiker når hun blir stor.(Foto: Signe Dons, Aftenposten )

Vi mennesker endrer klimaet, og det skjer mye raskere enn tidligere, sier en ny klimarapport fra FN.

Det som står i rapporten, bekymrer Maria (11). Hun er veldig opptatt av klima og miljø.

– Hvis det bare blir verre og verre, mister man jo nesten litt motet. Det er trist å høre, sier Maria om rapporten.

Den er laget av FNs klimapanel.

– Vi har nå hatt tre år på oss til å gå igjennom alt som har kommet av klimaforskning de siste syv årene, sier Bjørn Hallvard Samset.

Han er klimaforsker og en av dem som har jobbet med rapporten.

Samset med briller og grå dress, står bak et brunt bord.

Her presenterer Samset en del av klimarapporten.(Foto: Annika Byrde, NTB )

Viktig

Klimapanelet sier at klimaendringene fører til mer tørke, ekstrem varme, skogbranner og ekstrem nedbør.

Samset forteller at to ting er ekstra viktig i rapporten de har skrevet:

  1. Klimaendringene er her nå, og de skjer veldig fort. Vi har allerede endret klimaet, og det må vi leve med i fremtiden. Derfor må vi mennesker tilpasse oss et nytt klima.
  2. Men vi har fortsatt mye vi kan gjøre for å unngå de verste konsekvensene. Hvor mye klimagasser vi slipper ut, betyr mye for fremtiden.

Selv om dette høres alvorlig ut, mener Samset at vi kan se litt lyst på fremtiden.

– Det er egentlig veldig positivt at vi nå vet hva som må til for å unngå de verste konsekvensene, sier han.

Bekymret for fremtiden

Det er verdens politikere som har bestilt rapporten. Samset opplever at de er veldig interessert i hva som står i den.

– Hva de skal gjøre videre, er det like mange meninger om som det er land. Men de tar den på alvor, det er det ingen tvil om, sier Samset.

Maria håper veldig at politikerne i Norge vil gjøre noe.

Maria (11) (foto: Signe Dons) En jente med brunt går og grønne klær. sier: – Jeg blir jo litt redd, og jeg lurer noen ganger på hvordan skal det gå. Hvordan skal det bli å vokse opp? Både for meg og den generasjonen som kommer etter.

Visste du?

234 forskere fra 66 land var med å lage rapporten. Kilde: FN

Hva vil norske partier gjøre for klimaet?

Hva Norge skal gjøre for klimaet, og hvordan landet skal gjøre det, er det også uenigheter om. Partiene i Norge har mange forskjellige meninger og løsninger.

Aftenposten Junior har spurt noen partier om hva de vil gjøre.

Arbeiderpartiet Arbeiderpartiets røde roselogo. sier: Vi kan ikke fortsette å forurense så mye som vi gjør. Derfor må vi satse mer på buss, tog og elbiler. Vi må rense fabrikker og industribygg så folk får miljøvennlige arbeidsplasser. Vi mener at Norge også må bidra med penger til fattige land. De kommer til å lide mest av klimaendringene.
Fremskrittspartiet Fremmskrittspartiets røde eplelogo. sier: Vi må redusere klimagassutslippene i samarbeid med de andre landene i verden. Vi mener vi også bør stille større krav til land som Kina og India, som står for en stor del av verdens utslipp og mye forurensning. Vi mener det er viktig å gjøre det som gjør at vi får mest igjen for pengene, og da må vi samarbeide.
Senterpartiet Senterpartiets grønne firkløverlogo. sier: Vi skal få bort forurensing og plante mer skog. Skogen fjerner forurensing og gjør at kloden får puste. Derfor er skogen både fin å gå i og viktig for kloden og alle oss som bor her. Det vil være mindre forurensing fra biler og fabrikker, og flere jobber som ikke forurenser.
Miljøpartiet de grønne En grønn firkant med MDG i hvitt på midten. sier: Vi vil gjøre det enklere og mer klimavennlig å reise, bo og når vi spiser. Derfor vil vi gjøre det billigere å spise vegetarmat, vi vil at bussen skal gå oftere, og at det skal bli lettere å ha solceller på taket sitt. Men vi vil også gjøre det vanskelig å gjøre de tingene som er dumt for klimaet. Da må vi gjøre det dyrere å fly, spise kjøtt og bruke plastikk.
Høyre En mørke- og lyseblå vimpel med Høyre skrevet i blått under. sier: Vi vil gjøre det enklere og billigere å ta valg som er bra for klimaet og naturen. For eksempel skal en elbil være billigere enn en bensinbil. Vi vil ta i bruk ny teknologi som gjør at vi kan få mindre klimagassutslipp og skape nye jobber i Norge. I tillegg vil vi gjøre mer for at søppel og plast ikke skal havne i naturen og havet, og rydde opp mer av det som er der. Det er viktig at vi samarbeider med andre land slik at alle gjør det de kan for å redusere klimagassutslippene.
Skrevet av:
Ragnhild Telise Kristoffersen
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette