Gå til innhold

Hvorfor hører vi så mye om Nato nå?

En dresskledd mann med grått hår står på et podie og snakker foran en stor gruppe med kamuflasje-kledde soldater.

Natos leder, Jens Stoltenberg, snakker til soldater etter en pressekonferanse i Estland.(Foto: Leon Neal, Reuters/NTB )

En krig i Europa gjør at mange snakker om Nato. Her er noen ting du bør vite om Nato.

Du hører kanskje mye om at Russland har angrepet Ukraina. Da har du nok også hørt om Nato. Nato er et militært samarbeid mellom mange land, blant annet Norge.

Russland er ikke med i Nato og vil ikke at Nato skal få for mye makt. De vil heller ikke at Ukraina skal bli en del av Nato. Det er blant grunnene som gjør at de nå har gått til angrep på nabolandet.

Hva gjør Nato?

En kvinne med sort jakke smiler til kamera.

Kate Hansen Bundt er generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité. Det er en organisasjon som vil lære folk om hva Norge og Norges militære gjør i utlandet.(Foto: Den norske Atlanterhavskomité )

– Natos rolle i verden er å forsvare landene som er medlem og å forsvare verdiene til disse landene. Disse verdiene er demokrati, menneskerettigheter og at alle land følger bestemte lover og regler. Det står i grunnloven til Nato, sier Kate Hansen Bundt.

Dersom noen angriper et land som er med i Nato, har de en pakt (altså en avtale) som sier at da skal alle de andre Nato-landene hjelpe dem, forklarer Bundt.

Det betyr at dersom noen angriper Norge, vil USA, som er det sterkeste landet i Nato, og andre Nato-land stille opp og hjelpe oss.

To menn i dress står og kikker på hverandre med flere personer i bakgrunnen.

Jens Stoltenberg (til venstre) var statsminister i Norge før. Nå har han vært Nato-leder i åtte år. Én av tingene han vil bli husket for, er hvordan han klarte å håndtere USAs forrige president, Donald Trump (til høyre), sier Bundt. Trump truet med å trekke USA, som er lederen av Nato, ut av Nato.(Foto: Francisco Seco, AP/NTB )

Hva mener Nato?

Ukraina er ikke medlem i Nato. De blir likevel støttet, men ikke med soldater. De får støtte fordi Nato mener Russland bryter noen viktige regler for hvordan naboland skal behandle hverandre, sier Bundt.

Hun nevner:

  • Alle land skal få velge hvilke organisasjoner de er medlem av
  • Alle land skal få velge en regjering som bestemmer over hele landet sitt
  • Alle land har rett til at ingen tar deler av landet fra dem
Mange mennesker sitter rundt et stort og rundt bord.

Den siste tiden har Nato hatt mange møter om Russland og det som skjer i Ukraina.(Foto: Olivier Matthys, AP/NTB )

Får Nato kritikk?

At så mange store land er med i Nato, kan også skape problemer. Det sier Tormod Heier. Han er oberstløytnant og forskningsleder ved Forsvarets høgskole, og kan mye om Nato.

Tormod Heier (Foto: Forsvaret) En mann med grønn uniform med merker på ser inn i kamera og smiler. sier: Om man står sammen (som Nato-landene), så kan man også fort bli for sterk. Da kan de som står utenfor fellesskapet, oppleve det som en trussel.

I verste fall kan det føre til misforståelser og konflikt, forklarer Heier. Russland opplever at Nato har begynt å samarbeide med flere land som Russland tidligere har vært på lag med.

Heier sier at det er mye bra med en gruppe som Nato. Men noen ganger har de også fått kritikk for ting de har gjort. Som da de sendte militære styrker til Balkan (et område i Europa) og til Libya (et land i Afrika). Det har også skjedd at Nato har gått til angrep uten å ha tillatelse av FNs sikkerhetsråd.

Nato

  • Ble opprettet for 73 år siden, i 1949.

Disse landene er medlem i Nato:

  • Albania, Belgia, Bulgaria, Canada, Kroatia, Tsjekkia, Danmark, Estland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Island, Italia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Montenegro, Nederland, Nord-Makedonia, Norge, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Tyrkia, Storbritannia og USA.

Nato og Russland

  • Russlands president Vladimir Putin ønsker ikke at Ukraina skal bli en del av Nato og samarbeide tettere med USA og flere land i Europa. Putin mener at Ukraina bør høre mer på Russland.
  • Nato fordømmer (er veldig kritiske til) angrepet på Ukraina. De har flere ganger sagt at de håper Russland vil snakke med dem og Ukraina, og finne en løsning uten å fortsette angrepet på Ukraina.
Skrevet av:
Sindre Trygsland
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette