Her har de Among Us på timeplanen

Tuva har bestemt seg for å trykke på knappen og innkalle til møte. (Foto: Paul S. Amundsen )

Hvordan er det når du plutselig ikke kan stole på noen i klassen? Det opplevde nylig denne gjengen.

– Det var gøyere å spille Among Us enn å ha vanlig skole, sier Maren (13).

Hun går på Bremnes ungdomsskole i Bømlo. Nylig hadde hun og de andre elevene i klassen en litt annerledes skoletime. For skolens kantine, musikkrom, bibliotek, naturfagsrom, sløydsal og auditoriet ble brukt til å leke Among Us i virkeligheten.

– Jeg ble veldig glad da jeg fikk vite at vi skulle leke Among Us, fordi det er et spill jeg synes er veldig gøy.
Aron (13) [Foto: Paul S. Amundsen]

Elevene brukte god tid på å diskutere hvem som ikke snakket sant. (Foto: Paul S. Amundsen )

Ikke bare lek

Det siste året er spillet Among Us blitt veldig populært. Og da lærer Hege Larssen spilte det sammen med sønnen sin, fikk hun en idé: Hvordan kan jeg spille dette sammen med elevene mine?

Etter flere søk på nett kom hun over et dansk undervisningsopplegg med Among Us-oppgaver. Larssen tok kontakt med dem som hadde laget oppgavene, og oversatte alt til norsk.

Fornøyde elever

I Danmark har cirka 10.000 elever testet Among Us på skolen, ifølge Morten Thomsen, en av dem som har laget undervisningsopplegget. På Bremnes ungdomsskole har snart halvparten av alle elevene fått prøve det. For barn som synes vanlig skoletimer kan bli litt lange, er dette et fint alternativt, mener Larssen.

– Elevene er også sammen på en annen måte og blir bedre kjent med hverandre. Når vi leker Among Us, kan ikke elevene lenger bare stole på de vennene i klassen de vanligvis henger med, sier Larssen.

Andre lærere som har testet Among-Us på timeplanen, skriver i en lærergruppe på Facebook:

«Prøvde dette i min 5. klasse – STOR suksess.»

«Brukte dette opplegget i dag på 6. trinn. Kommentar fra elev idet vi skal starte: Jeg gleder meg så mye at jeg er helt skjelven, jeg. Igjen: Tusen takk!!»

Ved hjelp av mobilen skrev elevene inn navnet på den de mente var skurken. (Foto: Paul S. Amundsen )

Løste oppgaver

Da elevene på Bømlo lekte Among Us, måtte de løse 20 oppgaver.

– Det var mye forskjellig. Vi måtte tegne ansiktet på hvordan vi trodde imposteren så ut og løse matteoppgaver, sier Aron.

De gjorde også norskoppgaver om ordklasser. Det finnes også egne Among Us-oppgaver som kan brukes i for eksempel gymtimene.

Ikke siste gang

Elevene syntes det var gøy å gjøre noe annet i skoletimen, og de gleder seg allerede til neste gang.

– Det er gøy med variasjon og ikke bare tenke på skoleoppgaver og skriving, sier Aron.

– Ja, det var bra å ha en pause fra det andre på skolen, sier Maren.

Maren konsentrerer seg for å løse oppgaven. (Foto: Paul S. Amundsen )

Sånn gjorde de det:

I Among Us deles spillerne inn i crewmembers og imposters:

• Crewmembers skal løse oppdrag
  • En imposter skal ødelegge oppdragene og drepe crewmembers

På Bremnes ungdomsskole bestemte lærerne hvilke tre elever som skulle være imposters før de startet. Dette var selvsagt hemmelig.

Ikke lov å snakke

Elevene fikk ikke lov å snakke eller være borti hverandre når leken var i gang. Når de som var imposters skulle drepe noen, tok de den personen på ryggen eller skulderen, og så måtte den «døde» eleven sette seg ned.

– Hvis vi så noen som satt, løp vi og holdt inn en stor knapp vi hadde laget i klasserommet. Så samlet vi oss rundt et stort bord for å diskutere hvem som var morderen, sier Maren.

Hele tiden løp crewmembers rundt og løste oppgaver.

I Among Us spiller ingen på lag, og det handler om å avsløre den som lyver. (Foto: Innersloth / IGDB )

Among Us:

• Et spill man kan spille på mobil og PC.
  • Handlingen foregår på en romstasjon eller i et romskip.
  • Gratisversjonen av spillet er blitt lastet ned over 217 millioner ganger.
  • Ble laget for over to år siden, men ble først populært da kjente youtubere begynte å spille det i fjor.
  • Man kan spille mot venner og fremmede.

Visste du?

Har du lyst å ha Among Us på timeplanen, kan du tipse læreren din om denne nettsiden: https://mt91.dk/norsk Hvis dere prøver, send oss en kort tekst og fortell hvordan det gikk til: mls@ap.no

Aldersgrensen på Among Us er 7 år (Pegi) og 9 år i App store og Android. (Foto: Innersloth / IGDB )

Skrevet av:
Margrethe Lindebø Skeie