Hva skjer med Ukraina, USA og Russland?
Donald Trump, Volodymyr Zelenskyj og Vladimir Putin er lederne i USA, Ukraina og Russland.(Foto: Illustrasjon av Andreas Brekke )
Vi har snakket med flere eksperter om det barn lurer på akkurat nå.
Dette har skjedd
- Da Ukrainas president nylig besøkte presidenten i USA, endte det i krangel. Trump og hans visepresident mente at Zelenskyj ikke takket nok for hjelpen USA har gitt Ukraina.
- Etterpå stoppet USA all militærhjelpStøtte i krig, som for eksempel våpen, utstyr eller trening. til Ukraina.
- Europa og Norge vil hjelpe Ukraina enda mer. Norge skal gi 50 milliarder mer til Ukraina.
- USA og Ukraina sier de skal snakke sammen om fred igjen.
Hvorfor har krangelen i Det hvite hus blitt snakket så mye om?
– Det er uvanlig at en amerikansk president kjefter på en statsleder som er på besøk. Mange lurer på hvorfor Donald Trump gjorde dette, og om det var planlagt, sier USA-ekspert Hilde Restad.
Volodymyr Zelenskyj og Donald Trump kranglet i et møte.(Foto: Saul Loeb, AFP/NTB )
Trump har sagt at krigen er Ukrainas feil. Stemmer det?
– Russland startet krigen. Alle vi som bestemmer i Norge, er enige om at det er Russlands skyld, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Krigen mellom Russland og Ukraina har vart i tre år, og USA har hjulpet Ukraina. Men etter det som skjedde i Det hvite hus, bestemte Trump at USA midlertidig skulle stoppe all militærhjelp til Ukraina.
– Ukraina kan ikke vinne krigen uten støtte fra USA, sier Hilde Restad.
Har USA byttet side i krigen?
– Det er vanskelig å svare på, men ikke enda! Amerikanerne generelt støtter Ukraina fremfor Russland. Trump selv har vært mer vennlig mot Russland og landets president, Vladimir Putin, enn det den forrige amerikanske presidenten, Joe Biden, var. Det er ikke sikkert folk i USA er fornøyde med det, sier Restad.
Trump er mer vennlig med Vladimir Putin enn det den forrige presidenten var.(Foto: Mikhaeil Metzel, AFP/NTB )
Hva ønsker Russland nå?
– Norge og alle landene i Europa mener at det er galt å snakke sammen om hvordan krigen skal slutte, uten at Ukraina selv får være med på møtene. Det er deres land, de må få være med på å bestemme, sier Barth Eide.
Utenriksministeren sier at det ikke er lett å si hva Putin og Russland vil.
– Vi snakker med vennene våre i Europa, NatoEn gruppe land som jobber sammen for å beskytte hverandre. og USA om hvordan krigen kan ta slutt, sier Barth Eide.
Hva kan USA tjene på at krigen tar slutt?
– USA vil ha en avtale med Ukraina om verdifulle mineralerStoffer som finnes i jorden, som man kan tjene penger på. Noen kan brukes til å lage datamaskiner, el-bilbatterier og avansert teknologi. som finnes der. Det betyr at USA kan tjene penger på mineraler som Ukraina eier. På den måten blir det en slags betaling for at USA hjelper Ukraina ved å sende dem våpen og militært utstyr, sier Barth Eide.
Hva håper Ukraina skal skje?
– Ukraina ønsker å bli med i Nato. Hvis de blir medlem, vet de at Norge, USA, Canada og alle de andre Nato-landene vil beskytte dem hvis de skulle bli angrepet igjen. Natos motto er: «Én for alle, alle for én», sier Barth Eide.
Disse ukrainske barna må gå på skole i et bomberom. De lever i hovedstaden Kyiv.(Foto: Thomas Peter / Reuters )
Hva gjør Europa nå?
– Alle lederne som bestemmer i Europa, møtes ofte for å snakke om hvordan det kan bli fred. Det er viktig at venner snakker sammen, sier Barth Eide.
Hvordan jobber lederne for at det skal bli fred?
– Nå snakker Norge mye med Ukraina, andre land i Europa og USA. Det Norge vil, er å finne den løsningen som er best for Ukraina. Vi og de landene som er våre venner, prøver å legge press på Russland ved ikke å selge eller kjøpe ting fra Russland. Det er også viktig å hjelpe Ukraina til å stå imot angrepet, slik at en rettferdig og varig fred kan skje, sier Barth Eide.
Trenger vi å være redde i Norge?
– Jeg forstår at mange er urolige, og vi bør være det når det er krig i Europa. Men vi har ingen informasjon som tyder på at Norge er truet. Vi har sterke støttespillere, et godt forsvar, og vi skal sørge for trygghet for folk, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
Dette er ekspertene vi har snakket med
Jonas Gahr Støre er Norges statsminister.(Foto: Cornelius Poppe, NTB )
Espen Barth Eide er Norges utenriksminister. Han har ansvar for hva Norge gjør i utlandet og med andre land.(Foto: Thomas Fure, NTB )
Hilde Restad kan veldig mye om USA og deres politikk.(Foto: Rodrigo Freitas, Aftenposten )
Spørsmålene er laget i samarbeid med klasse 7 C på Nøkleby skole i Fredrikstad og klasse 6 B på Ullevål skole i Oslo.
- Skrevet av:
- Eilert Rørslett Løvenskiold,
- Maria Sirevåg Wilhelmsen
- Først publisert:
- Sist oppdatert: