Gå til innhold

Freya er avlivet – mange er sinte

Hvalrossen Freya fikk mange avisoverskrifter da hun svømte rundt og senket båter i Oslo i sommer.(Foto: Tor Erik Schrøder, NTB )

Kjendishvalrossen Freya ble avlivet i helgen. – Uendelig trist, sier ekspert.

Personer fra Fiskeridirektoratet valgte i helgen å avlive hvalrossen Freya. Det var fordi de mente at hun kunne være farlig for mennesker, skriver nyhetsbyrået NTB.

Den siste tiden har Freya svømt langs kysten i Norge. De siste ukene har hun vært i Oslo-området. Der har mange mennesker forsøkt å komme nær henne og ta bilder.

Derfor har det også blitt noen farlige situasjoner. Fiskeridirektoratet var redd for at mennesker kunne bli skadet. De sier at de vurderte å løse det på andre måter, men at avlivning var det beste.

Mange mennesker prøvde å få øye på Freya i Oslo i sommer.(Foto: Trond Reidar Teigen, NTB )

Sinte

Men mange er sinte for at Freya ble avlivet.

Hvalrossentusiast Rune Aae synes det er veldig trist at Freya er død. Til Aftenposten sier han:

Privat sier: Det oppleves uendelig trist at de valgte å avlive et så flott dyr bare fordi vi ikke greide å oppføre oss skikkelig rundt henne.

Partiet Miljøpartiet De Grønne vil ha svar for hvorfor Freya ble avlivet, og hvorfor man ikke gjorde noe annet for å unngå ulykker.

Over hele verden

Andre mennesker, som biologen Per Espen Fjeld, sier til VG at det var riktig å avlive Freya. Han mener at hun kostet for mye. Freya har blant annet gjort skader på mange båter.

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at det var riktig å avlive Freya.

Statsminister Jonas Gahr Støre forstår at mange reagerer på at Freya er blitt avlivet.(Foto: Stian Lysberg Solum, NTB )

Hvalrossen er blitt skrevet om i aviser over hele verden. At hun er avlivet, får også mye oppmerksomhet. Det er saker om det i store aviser i blant annet Storbritannia og USA.

Vil ha statue

Etter at Freya døde, har noen mennesker begynt å samle inn penger. De vil ha en statue til minne om Freya.

Så langt har de samlet inn rundt 150.000 kroner.

Frank Bakke-Jensen har fått mange stygge meldinger etter avlivningen. Han er leder for Fiskeridirektoratet. Både han og kona har fått trusler.

Skrevet av:
Sindre Trygsland
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette