Gå til innhold

Hjelper dette klimaet?

En person står og tar bilde av statuer av stein som det er kastet oransje maling på.

I fjor var det noen som kastet maling på kjente skulpturer i Vigelandsparken i Oslo.(Foto: Javad Parsa, NTB )

Mennesker stopper idrettskonkurranser, kaster maling på kunst og sperrer veien for å redde klimaet. Hva er egentlig vitsen med det?

De som er veldig opptatt av klimaet, kan gjøre mye for å få oppmerksomhet. Den siste tiden har noen:

  • Stoppet flere idrettskonkurranser. Blant annet sto noen i veien under en konkurranse der hekkeløper Karsten Warholm løp.
  • Løpt opp på scenen med plakat og avbrøt showet da artisten Loreen sang under MGP-delfinale i Sverige
  • Demonstrert på en flyplass i Tyskland, så den måtte stenge
  • Stått i veiene der bilene kjører.
  • Kastet maling på kunst

Mange blir sinte på grunn av det de gjør. Både fordi det kan skape farlige situasjoner og det er mange som taper penger.

Ofte blir de som demonstrerer arrestert og får bot.

Klimaendringer

Jorden blir varmere. De fleste forskere sier at det er på grunn av utslipp av gasser fra ting mennesker bruker, blant annet fra fabrikker, biler og fly.

Disse endringene gjør at det blir mer ekstremt vær. Det blir varmere, det kan bli mer regn, tørke og voldsomme stormer oftere enn før.

Politikere i hele verden møtes for å finne en løsning. De jobber med å gjøre sånn at det blir minst mulig oppvarming av planeten.

En mann løper ut på en tennisbane med gress og kaster masse konfetti i luften.

Denne mannen kastet konfetti på banen i Wimbledon-turneringen i tennis. Kampen måtte stoppes. Det var gruppen Just Stop Oil som sto bak.(Foto: Glyn Kirk, AFP/NTB )

En kvinne med rødt skjørt klær seg til hodet og står foran en butikk som det er kastet masse maling på.

De som selger biler, er også blitt utsatt for demonstrasjoner. Denne Aston Martin-butikken ble kastet maling på.(Foto: Isabel Infantes, AFP/NTB )

Men hjelper det egentlig for klimaet å gjøre slike ting?

– Det er et vanskelig spørsmål. Vi vet egentlig ikke om det hjelper, sier Kristin Strømsnes.

Hun er professor på Universitetet i Bergen.

Kristin Strømsnes (Foto: Universitetet i Bergen) En kvinne har på seg en mørk jakke, smiler og har armene i kors. sier: Det det hjelper til, er først og fremst å få oppmerksomhet om saken. Men blir det de gjør, veldig ekstremt, tror jeg at de kan få folk mot seg, og at mange blir negative til det de gjør.

Ikke noe nytt

Demonstrasjonene får ofte mye oppmerksomhet i nyhetene. Strømsnes sier at det er det de prøver på.

Hun forteller at det ikke er nytt med demonstrasjoner for klima og miljø, men at det er blitt andre typer demonstrasjoner enn før. Tidligere var det mer vanlig å for eksempel blokkere gravemaskiner som skulle gjøre noe som ikke var bra for miljøet.

– Å kaste maling på malerier, for eksempel, er bare for å skape oppmerksomhet. Det har ikke har noe med saken å gjøre i det hele tatt, sier hun.

En kvinne med langt og brunaktig hår smiler og står foran sjøen.

Frida Steinbakk sier at hun og andre som demonstrerer, er helt vanlige folk med mange forskjellige jobber.(Foto: Privat )

Hvorfor gjør de det?

– Det vi prøver på, er å få folk til å snakke om klimakrisen hele tiden. Det er det viktigste som skjer. Det handler ikke om at folk liker det vi gjør, men å få flest mulig til å snakke om det, sier Frida Steinbakk.

Hun er sykepleier, men bruker mye tid på å demonstrere for klimaet. Hun har blant annet vært med på å stå i løypa og blokkere for løperne under et verdenscuprenn i langrenn. Hun har også vært med på å sperre veier.

Hva synes du om at mange blir sinte på dere?

– Vi ønsker å vekke følelsene til folk slik at de kan se hva som skjer, sier Steinbakk.

Hun mener politikerne ikke gjør nok for å stoppe klimakrisen. Steinbakk sier at demonstrantene ikke ødelegger noe. At de for eksempel kaster maling som kan vaskes bort.

Hun sier at det de gjør hjelper for at flere skal forstå hva som skjer med klimaet.

Skrevet av:
Sindre Trygsland
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette