Gå til innhold

Spør eksperten

Hvorfor blir hodet rødt når man står på hendene?

Hei, Andreas!

Hodet blir rødt av blod når man står på hodet eller hendene, men føttene blir ikke røde når man står, går eller løper. Hvorfor er det sånn?

Hilsen Herta (9)

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
Fysiker

Andreas Wahl

Andreas er fysiker. Han kan masse om naturvitenskap. Han er også i Guinness' rekordbok, sammen med Aftenposten Junior.

Hei, Herta

Hvis du har en lang, tynn ballong tilgjengelig, prøv å fylle den med vann. Grip ballongen i den ene enden, og løft den opp. Hva ser du? Jeg tror du vil se at ballongen buler ut nederst. Den er tykkere og kjennes hardere ut der.

Tynne rør

Blodårer er ikke ballonger. Blodårene er lange, tynne rør fylt med blod. Men tyngdekraften trekker også blodet nedover. Derfor blir trykket høyest i føttene. Det er kroppen vant til, og derfor har blodårene tilpasset seg det høye trykket.

Blodåresystemet

I ansiktet er det annerledes. Der er det tynne, fine blodårer for å spre blodet rundt i huden. De er vant med lavt trykk. For de er på toppen av ballong ... Jeg mener blodåresystemet.

Når du står på hodet eller henger etter bena, trekker tyngdekraften blodet ned i hodet ditt med et større trykk. Da utvider blodårene i ansiktet seg. Det blir plass til mer blod. Også i blodårene som ligger ytterst i huden. Derfor blir vi røde fjeset.

Kjenner du trykket?

Jeg tipper du kan kjenne trykket også. I hodet og i øynene. Alt trekkes ned av tyngdekraften. Og nå som du henger opp ned, er opp blitt ned. Alt trekkes nedover mot hodet ditt.

Hilsen Andreas

Visste du?

Du kan også bli rød i ansiktet av andre ting enn å stå på hodet. Hvis du trener hardt, utvider blodårene i huden seg for å kjøle ned blodet og kroppen. Hvis du rødmer av noe som er flaut, utvider også blodårene i huden seg. Akkurat hvorfor vet vi ikke. Men røde blir vi.

Skrevet av:
Aftenposten Junior

Først publisert:

Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette