– Vi er de første som får utdanning

En jente i hvite og blå klær sitter ved en gammel pult av tre med en blyant i hånden.

Aiman (11) er glad i å lese bøker. (Foto: Lams-skolen )

Mange på skolen til Aiman kommer fra familier hvor foreldrene ikke kan lese og skrive.

Hva liker du å gjøre i ferier?

– Jeg har to yngre brødre som jeg pleier å lære å lese og skrive. Det er min lidenskap at alle lærer å lese og skrive. Dessuten elsker jeg å lære bort, sier Aiman.

Hva er yndlingsfaget ditt på skolen?

– Engelsk. Jeg er glad i språk og er veldig glad vi har et godt skolebibliotek. Det har mange slags bøker jeg kan låne.

Hva slags skole går du på?

– Foreldrene mine jobber på en tekstilfabrikk ved siden av skolen min (Lams). Jeg er veldig glad for at foreldrene mine har jobb. Inntektene fra fabrikken brukes blant annet til å betale for skolen min. Slik får også fattige familier mulighet til å ha barna sine på en skole med god kvalitet.

Hvor mange elever er dere?

– Vi er 700 elever, og de fleste er jenter. Mange kommer fra familier hvor foreldrene ikke kan lese og skrive. Vi er de første som får utdanning. Vi lærer både urdu og engelsk.

Har du lyst å jobbe på tekstilfabrikken når du blir voksen?

– Nei, jeg har andre planer. Jeg vil bli offentlig tjenestemann og bidra til å endre måten folk tenker på, slik at vi får et bedre samfunn.

Har du kunnet være på skolen dette året?

– På grunn av koronarestriksjoner hadde vi hjemmeskole frem til høstsemesteret.

En gutt og jente sitter i et vindu i en liten kiosk. Gutten holder en pose med godteri som har akkurat har kjøpt.

Disse barna kjøper seg litt godteri i en liten kiosk i Pakistans hovedstad. (Foto: Petros Giannakouris, AP/NTB )

Aiman (11)

• Bor: Sultan Town ved Faisalabad i Pakistan
  • Søsken: 2
  • Favorittfag: engelsk
  • Favorittmat: stekt ris
  • Hovedstad: Islamabad
  • Språk i landet: urdu og engelsk
To menn med solbriller har malt det indiske og det pakistanske flagget rett på kroppen.

Da India og Pakistan nylig møtte hverandre i en stor cricket-kamp, malte disse to like så godt flagget rett på kroppen. (Foto: Amit Dave, Reuters, NTB )

Pakistan

• Det bor rundt 225 millioner mennesker i Pakistan.
  • Det gjør landet til den femte på listen over land med flest mennesker.
  • Bare halvparten av barna i landet fullfører barneskolen, ifølge Store norske leksikon.
  • Cricket er den mest populære sporten i Pakistan.
Skrevet av:
Anne Myklebust Odland