Gå til innhold

Lag din egen yoghurt

To boller med yoghurt, toppet med aprikos, blåbær og honning, plassert mot en lys blå bakgrunn.

Gresk yoghurt er en sunn og god sommerlunsj! (Foto: Elin Fjelldal )

Du trenger

  • 1 liter helmelk
  • 3 ss yoghurt naturell
  • Digitalt steketermometer
  • Glass med lokk

Denne oppskriften gir deg omtrent 1/2 liter yoghurt. Den holder seg i omtrent én uke i kjøleskapet. Yoghurt kan også lages med laktosefrie ingredienser.

Visste du?

Det er litt rart, men for å lage yoghurt, må du ha yoghurt! Det er veldig lett, så lenge du er nøye på et par ting: Yoghurten og melken du bruker bør være så ferske som mulig, og alt utstyret må være helt rent.

Slik gjør du

  1. Skru stekeovnen på 40 grader.
  2. Ha melken i en kjele på middels varme. Senk termometeret nedi, og følg med på temperaturen mens du rører. Skru av platen, og fjern kjelen fra varmen, med en gang temperaturen når 82 grader. Melken skal ikke koke.
  3. Fyll kjøkkenkummen med litt kalt vann, og sett kjelen nedi. Fortsett å følge med på temperaturen. Når melken er kjølt ned til 42 grader, løfter du den ut av vannet og pisker inn yoghurten.
  4. Hell blandingen over på et helt rent glass, og skru igjen lokket.
  5. Sett glasset midt i ovnen, og la det stå i ro i 10 timer.
  6. Ta glasset ut av ovnen, og stell det i kjøleskapet i 12 timer. Da tykner yoghurten, og etterpå kan du røre den jevn.
  7. Vil du gjøre yoghurten skikkelig tykk, som gresk yoghurt? Da kan du ha den oppi et stort kaffefilter, eller noe som kalles en silduk, så en del av vannet renner av. Det er lurt å la yoghurten stå i kjøleskapet mens du gjør dette, for det kan ta et par timer.
  8. Youghurten er ganske sur å spise alene. Derfor er det godt å røre inn bær eller å spise den med frukt og honning, som gjør smaken søtere.
Skrevet av:
Elin Fjelldal
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette