Gå til innhold
Aftenposten junior skole
Aftenposten junior skole
Jonas Gahr Støre sitter bakoverlent på en stol, ikledd skjorte, mens et rom fullt av rødkledde Ap-medlemmer jubler og løfter røde skilt med navnet "Jonas" på.

Jonas Gahr Støre er landets neste statsminister

Han tapte for Erna Solberg ved de to siste stortingsvalgene. Men nå får han drømmejobben. – Nå kan vi endelig si: Vi klarte det, sa Støre.

Beina til en person med skjørt og sorte sko synes under forhenget på et valgavlukke, inne i et rom på Skjold skole i Bergen.

På (eller før) valgdagen måtte alle som ønsket å bruke stemmeretten, velge en stemmeseddel og slippe den ned i en valgurne.

Erna Solberg smiler mens hun slipper sin stemmeseddel ned i valgurnen, som voktes av en blond kvinne med munnbind på.

Her avga Erna Solberg sin stemme på et valglokale i Bergen.

Støre, med rødt slips, og en gruppe støttespillere sitter rundt et bord og smiler og jubler, mens de antakelig ser mot en skjerm eller person som deler foreløpige resultater fra opptellingen.

Klokken 21 stengte de siste valglokalene. Da startet opptellingen av stemmene. Jonas Gahr Støre (Ap) hadde en god magefølelse ...

Jonas Gahr Støre går opp trappene inni Stortinget, ikledd dress og rødt slips, med medierådgiveren og en kvinne i rød dress like bak.

Den rødgrønne siden vant valget. Arbeiderpartiet er landets største parti. Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, blir Norges neste statsminister.

Jonas Gahr Støre smiler mens han stikker en stemmeseddel ned i valgurnen i en gymsal.

Jonas Gahr Støre er 61 år gammel og kommer fra Oslo.

En yngre dresskledd Støre sitter ved et bord og gestikulerer med hendene mens han snakker med noen til siden for fotografen.

Tidligere har han hatt mange viktige jobber. Han har blant annet vært både utenriksminister og helse- og omsorgsminister.

Jonas Gahr Støre smiler, med en stor bukett røde roser i armene, mens kameraer, videolys og mikrofoner strekkes mot ham ute i mørket på vei til Stortinget.

Støre sier at han vil ha et mer rettferdig samfunn med like muligheter for alle. Å sørge for at alle kan få arbeid er en viktig sak for Arbeiderpartiet.

Støre håndhilser på grønnkledde Une Bastholm, mens Bjørnar Moxnes står i bakgrunnen og Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken står i forgrunnen.

Nå må Støre snakke med de andre partiene han ønsker å lage en regjering med. Han ønsker helst å danne regjering med Senterpartiet og SV.

Støre ses nedenifra, mens han står foran en rød vegg med Aps logo, på scenen under Aps valgvake, og ser på den store rosebuketten han løfter opp foran seg.

– De neste dagene vil jeg invitere alle partier som ønsker et skifte til samtaler. Vi vil prioritere Senterpartiet og SV, men ønsker også å lytte til Rødt og MDG.

Et vidvinkelfoto av Stortinget, sett fra Løvebakken, under soloppgang.

De partiene som blir enige om å lage en regjering, må sette sammen et budsjett, altså en økonomisk plan for Norge neste år. I oktober må de presentere planen og få den nye regjeringen godkjent.

Erna Solberg har på seg en blå kjole og går mot fotografen, på vei ut av den blåpyntede valgvaken til Høyre.

Erna Solberg må snart slutte i jobben som statsminister og flytte ut etter åtte år i statsministerboligen. Men hun er fremdeles Høyres leder, og partiet fikk mange personer inn på Stortinget.

Erna står midt i bildet, omringet av fotografer og journalister som vil få en kommentar etter at hun gikk av talerstolen under Høyres valgvake.

– Høyres arbeidsøkt i regjering er over for denne gang, men jeg sier for denne gang, sa Solberg i takketalen sin. – Så tenker jeg at i 2025 er vi alle tilbake.

Une Bastholm, med skulderlangt hår og grønn dress, står på en scene i grønn belysning, med talerkort i hendene.

Mange trodde at klimasaken ville bety mye i årets valg. Men Miljøpartiet De Grønne fikk ikke så mange stemmer. Partiets leder, Une Bastholm, sier at de vil presse den nye regjeringen til å ta klimakrisen på alvor.