Gå til innhold

Tester ut klimakatastrofer i ny serie

En jente i oransje beskyttelsesdrakt og hvit hjelm går et stykke foran et tre som står i full flamme og masse sort røyk stiger opp.

Helle fikk se hvor lett skogbrann kan oppstå på nær hold. Hun er en av programlederne i den nye serien om klima på NRK Super. (Foto: Marie von Krogh, Aftenposten )

Helle og Markus har vært i hus som oversvømmes, kjent på verdens sterkeste vind og badet i bæsj. De to er med i en ny klimaserie på NRK Super.

Et stort tre lyser opp i sterke flammer. «Åååneiii», roper Dennis, som står noen meter foran og tar seg til hodet.

– Jeg skulle bare steke pølser, beklager han.

Det var ikke mer som skulle til for å starte en skogbrann.

En mann i grønn jakke og to barn i oransje beskyttelsesdrakter står et godt stykke fra et stort tre med flammer som strekker seg høyt mot himmelen, mens mannen løfter hendene og ser forskrekket ut.

Det tok lang tid å få fyr på treet fordi det regnet så mye. Men etter at brannkonstabler helte på masse tennvæske, flammet det høye treet opp på et blunk. (Foto: Marie von Krogh, Aftenposten )

Heldigvis er det ikke på ekte. Det er en del av den nye serien Ikke gjør dette mot klimaet på NRK Super. Her gjør programlederne Dennis, Helle og Markus eksperimenter der de tester ulike ting som skjer på grunn av klimaendringer. Blant annet flom, steinras og ekstrem vind.

– Jeg har fått mer respekt for klimakatastrofer. Å vite at dette faktisk skjer med folk, er veldig trist, sier Dennis.

Han er fra før kjent som programleder i Newton på NRK Super.

En jente og en gutt i like, lyseblå jakker smiler og tøyser sammen med en mann i grønn jakke i midten.

Markus, Dennis og Helle synes det har vært veldig gøy og lærerikt å lage serien. De håper serien vil gjøre at flere barn engasjerer seg i klima. (Foto: Marie von Krogh, Aftenposten )

Testet oversvømt hus

Det siste året har vi hørt mye om slike katastrofer. Det har blant annet vært ekstremvarme og skogbranner i USA og store flommer i Europa. Eksperter mener også at Norge kommer til å få mer ekstremvær på grunn av klimaendringer.

I serien har programlederne blant annet testet hvordan oversvømmelse oppleves.

– Vannet steg mens vi var inne i huset, så vi måtte gå oppover i etasjene. Jeg følte meg innestengt, det var ikke bare å svømme og komme seg ut, forteller Helle.

En gutt i oransje beskyttelsesdrakt og blå hjelp ler mens han holder en diger vannslange som det spruter en sterk vannstråle ut av sammen med en brannkonstabel som står bak ham for å hjelpe til.

Markus og Helle fikk hjelpe brannkonstablene med å slukke det brennende treet. (Foto: Marie von Krogh, Aftenposten )

Badet i bæsj

I én episode må Dennis bade i et basseng med bæsj. Når vi får mer regn, kan nemlig mer kloakk renne ut i havet, fordi kloakksystemene ikke takler det. Dette har skjedd på flere badestrender i Norge.

– Det var helt forferdelig. Du brekker deg av lukten og tanken på at du er i bæsjen. Jeg klarer ikke se den episoden, jeg blir kvalm, forteller Dennis og ler.

En mann i dykkerdrakt sitter i et blått, rundt basseng som er fylt med brun kloakk, og det flyter en rød og hvit parasoll og en ball og en rosa badefigur oppi.

Her bader Dennis i bæsj. (Foto: Vegard Blakstad, NRK )

Sammenheng mellom Playstation og skogbrann

I serien viser de også hvordan vi selv påvirker klimaendringene. For eksempel er det en sammenheng mellom at du kjøper en ny Playstation, og at det blir mer skogbrann. Og de gir tips til hva barn kan gjøre for å motvirke klimaendringer. Tre av dem er:

  • Kjøpe færre ting
  • Spise mindre rødt kjøtt
  • Reise mer klimavennlig

– Vi gir bare små tips, men egentlig er det politikerne som må gjøre de største tingene. Hvis vi får med politikerne, så tror jeg faktisk vi greier det, sier Markus.

– Og hvis vi kan begynne å lære om klima på en gøyere måte på skolen, så kan det også hjelpe, sier Helle.

En gutt og en jente står i et garasje-lignende rom og kler på seg oransje beskyttelsesdrakter og hjelmer

Helle og Markus måtte ha på skikkelig utstyr når de skulle være med og slukke brann. (Foto: Marie von Krogh, Aftenposten )

Skrevet av:
Kari Mette Hole
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette