Opererer inn datachip i mennesker
Hvorfor vil noen egentlig sette en chip inn i kroppen?
En chip er en liten og lett data-brikke som er vanlig mange steder, for eksempel i mobiltelefoner, kameraer og bankkort. En chip kan lagre informasjon og bruke den til forskjellige ting.
Mennesker har brukt chipper i datautstyr i mange år. Men hva skjer egentlig hvis mennesker putter en chip inn i kroppen?
Puttet chip i hjernen
Det er det flere som forsker på nå. Blant annet har bedriften til verdens rikeste mann, Elon Musk, operert inn en chip inn i hjernen til en testperson.
De skal sjekke om denne personen kan kontrollere ting ved hjelp av tankene sine. Det kan være nyttig for eksempel for mennesker som har en skade som gjør at de ikke kan bruke bena, skriver avisen VG.
Elon Musk.(Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters )
Å bruke chip slik er spennende å lese om, men Time Magazine skriver at det kan være farlig. Det kan skape trøbbel for hjernen.
Men selv om det ikke er så mange som har chip i hjernen, er det flere som har operert inn chip andre steder i kroppen.
Har to stykker
Isabelle Ringnes er én av dem. Hun har to chipper: én i hver hånd, rett ved siden av tommelen.
– Hvis du holder telefonen din over min chip, åpner den nettsiden min. Samtidig vil chippen min begynne å blinke rosa under huden, sier hun.
En slik chip som hun har, kan også brukes til å åpne dører eller å betale med i butikken.
Ringnes er gründerFinner opp ting og lager nye bedrifter. og veldig interessert i teknologi.
– Jeg er nysgjerrig på fremtiden og er teknologi-optimistAt man er positiv og ser gode sider av noe.. Derfor vil jeg prøve nye ting for å se hvilke muligheter de byr på, sier hun.
Hun tror chippene kan hjelpe oss med mye mer i fremtiden. Ikke bare åpne dører, men også hjelpe oss med helsen vår, for eksempel ved å måle at hjertet slår riktig eller sjekke blodet.
Her settes en av chippene inn i hånden hennes.(Foto: Privat )
På hånden kan du se chippen under huden.(Foto: Privat )
Kan det være farlig?
Teknologien med chip i kroppen er ny. Derfor er det viktig å teste det og finne ut av hva som kan bli bedre, særlig det som kan være negativt.
– Hvis noen klarer å hackeÅ skaffe seg informasjon ulovlig. seg inn i denne chippen, kan de stjele min identitetHvem man er. Å stjele noens identitet er å late som man er noen andre. eller få tilgang til mine private ting. Derfor må sikkerheten være veldig god for å stoppe hackere fra å gjøre slikt, sier Ringnes.
Hun tror chip i kroppen vil bli vanligere i fremtiden.
– Chippene kan hjelpe oss å holde styr på hvor sunne vi er, eller gjøre det lettere å betale. Men vi må passe på så ingen kan stjele informasjonen fra dem.
- Skrevet av:
- Sindre Trygsland
- Først publisert:
- Sist oppdatert: