Gå til innhold

Disse idrettene er nye i sommer-OL i Tokyo

Sportsklatring, karate, surfing og softball er blant de nye øvelsene.(Foto: AP/Reuters/NTB )

OL er uansett spennende, men disse øvelsene kan det bli ekstra gøy å følge med på.

Om én måned starter OL i Tokyo. Det skjer med noen helt nye øvelser på programmet. Vi har tatt en kikk på hva de nye OL-idrettene går ut på, og hvor i verden de er mest populære.

Norge har hittil ingen utøvere som er tatt ut i de nye øvelsene.

Surfing:

Surfing ble først populært på Hawaii for over 100 år siden.

Nå er det populært over hele verden og spesielt i varme land med fine strender og store bølger. Blant annet Australia, USA og Sør-Afrika er kjent for å ha mange surfere.

Konkurransen går ut på å stå på brettet, kjøre på bølger og gjøre kule triks. Den som får flest poeng, vinner OL-gull. Det vil være konkurranse både for herrer og kvinner.

Italo Ferreira fra Brasil er en av verdens beste surfere. I OL blir han en av mange som vil kjempe om en historisk seier.(Foto: Pedro Nunes, Reuters/NTB )

Skateboard:

Skating startet trolig av surfere i California i USA for over 70 år siden. De ville ha noe å gjøre når det ikke var gode bølger å surfe på.

Nå er skating populært i store deler av verden. Blant annet er det veldig stort i USA, Kina, Spania og Brasil, men også i mange andre land.

Som i surfing går konkurransen ut på å gjøre triks. Den med flest poeng vinner.

12 år gamle Sky Brown fra Storbritannia kommer nok til å få mye oppmerksomhet i OL. Hun er tidenes yngste deltager fra landet.(Foto: Rachel Mummey, Reuters/NTB )

Sportsklatring:

Klatring har mennesker holdt på med i alle tider. Det ble til en sport i 1985. Men først nå i Tokyo vil det være med i OL. Der skal kvinner og menn gjøre tre øvelser. Den som gjør det best totalt, vinner.

Ifølge OLs offisielle nettsted er det nå klatrevegger i 140 land i verden. Og totalt er det over 35 millioner mennesker som driver med klatring.

Janja Garnbret fra Slovenia er en av verdens beste sportsklatrere.(Foto: Denis Balibouse, Reuters/NTB )

Baseball:

Mange forbinder nok baseball med USA. Landet har verdens beste liga, og baseball er nasjonalsporten der. Men også i Japan, som skal arrangere OL, er det veldig populært. Også i en del land i Sør-Amerika er det veldig mange som liker baseball.

Baseball minner om det vi i Norge spiller på skolen, som kalles slåball eller dødball. Det handler om å slå en ball med et balltre og så løpe rundt banen og komme seg tilbake til egen base. Da får man poeng. Det er ni spillere på hvert lag.

Baseball er veldig populært blant annet i USA(Foto: Mark J. Terrill, AP/NTB )

Softball:

Også softball startet i USA. Det er ganske likt baseball, men ballen er større, og banen er mindre. Derfor går det gjerne også litt fortere.

I OL vil baseball-turneringen bare være for herrer, mens bare kvinner vil konkurrere i softball. Det er seks lag med i begge turneringene. Både baseball og softball har vært med i OL tidligere, men ble fjernet. Nå er de altså tilbake.

Her spilles det en softball-kamp mellom to universiteter i USA.(Foto: Sue Ogrocki, AP/NTB )

Karate:

Karate stammer fra Japan, der OL skal arrangeres. Karate er en kampsport. Mange driver med karate i Norge, men selv om mange forsøkte å kvalifisere seg til OL, var det ingen norske som klarte det.

Ryo Kiyuna (til høyre) fra Japan er tidligere verdensmester i karate. Før kampene bukker utøverne til hverandre.(Foto: ISSEI KATO / Reuters / NTB )

Flere nye øvelser

Sykkel har vært i OL lenge, men nå skal det også konkurreres i BMX. Det går ut på å trikse med sykkelen.

I BMX gjør man triks på en liten sykkel.(Foto: Mike Blake, Reuters/NTB )

Det vil også spilles en ny form for basketball, med tre spillere på hvert lag.

I tillegg vil også noen idretter få nye øvelser, som for eksempel stafett med både gutter og jenter i noen idretter.

Kilder: NBC Olympics, Wikipedia, Olympics.com, Store Norske Leksikon

Tokyo-OL

  • Arrangeres fra 23. juli til 8. august i Tokyo, hovedstaden i Japan.
  • Det skal være 339 konkurranser – flest noensinne.
  • OL skulle egentlig arrangeres i fjor, men ble flyttet ett år på grunn av koronapandemien.
  • 24. august starter Paralympics i Tokyo. Det er som OL, men for utøvere med fysiske funksjonshemninger.
  • Hittil har Norge tatt ut 51 utøvere til OL og 10 utøvere til Paralympics.

Visste du?

Cristiano Ronaldo ble i forrige uke historisk da han scoret mot Ungarn i EM. Ingen har scoret flere EM-mål enn den portugisiske stjernen.

Skrevet av:
Sindre Trygsland
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette