Gå til innhold

Kan gassrør-mysteriet være løst?

En tegning hvor vi ser to rør som ligger på havbunnen med et stort hull på, og to dykkere svømmer mot hullene og ser undrende på dem og på havoverflaten seiler en hvit seilbåt.

Hvem står bak eksplosjonen på de russiske gassrørene? Noen etterforskere mener svaret kan være en mystisk båt og seks personer med falskt pass.

Dette er saken

Nede på havbunnen ligger det rør som frakter gass fra Russland til Tyskland. For cirka et halvt år siden var det eksplosjoner midt ute på havet mellom Danmark og Sverige. Det førte til at det ble store hull i to av disse rørene. Veldig mye gass boblet ut i havet.

Siden da har det vært en stor etterforskning for å finne ut hvem som gjorde det. Ingen har klart å finne svaret.

Et bilde fra ute på havet hvor det er et stort sirkelformet område hvor det kommer masse bobler og hvitt skum.

Slik så det ut da masse gass boblet ut i havet etter eksplosjonen. (Foto: DANISH DEFENCE COMMAND/Reuters )

Nye spor: Mener Ukraina står bak

Noen i Tyskland som etterforsker saken, mener nå at de har funnet ut hva som skjedde.

I dagene før eksplosjonen seilte en stor båt fra Tyskland og oppholdt seg i området der rørene ble sprengt. Om bord var det seks personer.

Senere fant tysk politi spor etter sprengstoff i båten. Etterforskerne mener det var dykkere om bord på båten som utførte sprengingen.

En hvit seilbåt som er løftet opp på land.

Denne båten ble brukt da noen utløste eksplosjonene på gassrørene, mener de tyske etterforskerne. (Foto: OLIVER DENZER, Reuters/NTB )

Det var et selskap som eies av to ukrainere, som leide båten. Men alle de seks som brukte båten, hadde falskt pass. Derfor vet ikke etterforskerne hvem de er.

Nå tror flere at Ukraina, eller noen som støtter landet, står bak sprengingen. De som bestemmer i Ukraina, sier de ikke har noe med dette å gjøre.

Hva kan Ukraina tjene på det, hvis de står bak?

Helene Skjeggestad (Foto: Anette Karlsen, Aftenposten) Nærbilde av en dame med halvlangt brunt hår som ser mot kamera. sier: Dette var en russisk gassrørledning som kunne gi Russland veldig mye penger. Hvis det er ukrainere som står bak, er det et slag mot det russiske militæret.

Helene Skjeggestad er journalist i Aftenposten og skriver mye om krigen.

Ukraina kan også ha gjort det fordi de visste at mange ville skylde på Russland, sier Skjeggestad.

Men sporene i båten kan også ha blitt plassert der for at det skal se ut som Ukraina er skyldig, skriver den tyske avisen Zeit.

En mann med kort grått hår som er kledd i mørk dress som står på en talestol med flagg og gulldekor bak.

Mange mener Russland står bak eksplosjonen. Presiden Vladimir Putin sier det ikke stemmer, og skylder på andre land.(Foto: SPUTNIK/Reuters/NTB )

Skylder på hverandre

Etter eksplosjonen mente mange land at Russland sto bak. Russland har tidligere brukt rørene til å frakte gass for å selge den til europeiske land.

Hvorfor tror mange at Russland sprengte sine egne rør?

– Gassrøret sørget for at folk i Europa fikk russisk gass til å varme opp hjemmet sitt og lage mat. Mange mente at Russland sto bak eksplosjonen slik at europeere ville fryse og tvinge politikerne til å slutte med å sende våpen til Ukraina, sier Skjeggestad.

De som bestemmer i Russland, har hele tiden nektet for at de sprengte gassrørene. De har beskyldt blant annet Storbritannia og USA, og også Norge, for å ha gjort det.

Vil vi få et svar?

Hvorfor er det så mange som skylder på hverandre i denne saken?

Helene Skjeggestad (Foto: Anette Karlsen, Aftenposten) Nærbilde av en dame med halvlangt brunt hår som ser mot kamera. sier: Det er ikke hver dag noen sprenger et enormt viktig gassrør under havet. Da begynner man å lure og tenke selv: Hvem tjener på dette? Hvem kan gjøre noe sånt? Og så begynner ryktene å svirre. Ofte så hører man mest på de man er mest enig med.

– Heldigvis kommer det en etterforskning som jeg tror kommer til å gi oss svar, sier Skjeggestad.

Kilde: Aftenposten

Skrevet av:
Kari Mette Hole
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette