Derfor feirer vi påske
Hva er påske? Og hvorfor feires den noen ganger i mars og andre ganger i april?
1. Hvorfor feirer vi påske?
2. Hvor lenge har vi feiret påske?
I Norge begynte vi å feire påske da kristendommen kom til Norge, for tusen år siden. Før det hadde vi vårfester i Norge. Da feiret man at det ble lysere og varmere ute, og at man kunne begynne å så ting i jorden.
3. Var det noen som feiret påske før Jesus levde?
Ja, jødene gjorde det. Påsken var egentlig en jødisk tradisjon til minne om at de ble befridd fra å være slaver i Egypt. Jødene feirer dette fremdeles.
4. Hvordan feirer de påske i andre land?
I Sør-Europa er det mange som går i tog med palmegrener på palmesøndag (se tidslinjen). Der setter de også opp skuespill om det som skjedde med Jesus. Noen tar med palmegrener i kirken. Så pynter de med grenene i huset sitt.
Disse menneskene går i et påsketog i Spania. (Foto: NTB )
5. Hvorfor er påsken i april noen år og i mars andre år?
Første påskedag er alltid på en søndag. Men nøyaktig når påsken er, regnes ut fra når det er fullmåne (månen er hel). Derfor kan første påskedag havne mellom 22. mars og 25. april.
I Norge er det vanlig at barn får påskeegg fylt med godteri på påskeaften. I løpet av påsken spiser nordmenn 1/3 av hele årets inntak av godteri.(Foto: NTB )
6. Hvorfor spiser vi og pynter med egg i påsken?
Tidligere, når det ble lyst om våren, begynte hønene å legge egg. Da sparte man på eggene til første påskedag, da man endelig kunne spise god mat igjen etter fasten. Før i tiden var det vanlig å ikke spise kjøtt eller annen fet mat i 40 dager før påske.
7. Hvor kommer påskeharen fra?
I mange land er det tradisjon at påskeharen gjemmer påskeegg i hus og hager.(Foto: Reuters )
Vi tror tradisjonen kommer fra Tyskland. Tyskere som flyttet til USA på 1800-tallet, tok med seg fortellingen om påskeharen dit. Og derfra spredte tradisjonen seg rundt om i hele verden.
Kilde: Konservator Anne Kristin Moe ved Norsk folkemuseum.
Tidslinje: Den stille uken
- Palmesøndag: Søndag før påske. Feires til minne om at Jesus red inn i Jerusalem på et esel, og at folket ønsket ham velkommen med å legge palmegrener foran ham på veien.
- Skjærtorsdag: Torsdag før påske. Ordet betyr «renselses-torsdag». Denne dagen spiste Jesus sitt siste måltid med disiplene og grunnla nattverden.
- Langfredag: Fredag før påske. Markerer den dagen Jesus døde på korset.
- Påskeaften: Lørdag før påske. Dagen ble før i tiden markert på en stille måte.
- Første påskedag: Kristne feirer at Jesus sto opp fra de døde.
- Annen påskedag: Mandag etter påske, og siste fridag. Tredje påskedag sluttet vi å feire i 1770.
I mange land er det vanlig å male egg til påske. (Foto: NTB )
Visste du?
Nordmenn spiser 3000 tonn appelsiner og 20 millioner kvikk lunsj i løpet av påsken! Vi spiser også dobbelt så mange egg som ellers i påsken.
Denne saken sto først på trykk i Aftenposten Juniors påskeutgave i 2013.
- Skrevet av:
- Ingrid Åbergsjord
- Først publisert:
- Sist oppdatert: