Gå til innhold

Du må logge inn før du kan kose deg med denne artikkelen.

Vil du vite mer om Aftenposten Junior skole?

Les mer om tjenesten her.

Spør eksperten

Tungen ut

Hei, jeg lurer på hvorfor man rekker tunge når man konsentrerer seg?

Hilsen Henriette (10)

  • Spør eksperten
  • Aftenposten Junior
  • Boks 1178 Sentrum
  • 0107 Oslo
En liten gutt tegner med en blå tusj og tungen henger ut av munnen.
Fysiker

Andreas Wahl

Andreas er fysiker. Han kan masse om naturvitenskap. Han er også i Guinness' rekordbok, sammen med Aftenposten Junior.

Hei, Henriette. Takk for et superspennende spørsmål. Jeg måtte konsentrere meg skikkelig for å finne svaret. Jeg prøvde å stikke ut tungen, men jeg vet ikke om det hjalp ...

Finmotorikk

Jeg vet akkurat hva du mener. Tungen kommer ut når vi jobber veldig fokusert, særlig når vi gjør noe presist med hendene: Når vi prøver å fargelegge innenfor strekene, balansere et høyt tårn med klosser, eller tre tråden inn i et lite nåløye.

En mann med kort, svart hår ser inn i kamera og smiler.

Andreas Wahl svarer.(Foto: Signe Dons, Aftenposten )

Vi kaller det finmotorikk når vi jobber veldig forsiktig og nøyaktig med fingrene våre. Da bruker vi en del av hjernen som ligger tett på delen av hjernen som styrer språket vårt. Og forskere tror at det kan være forklaringen.

Når du er veldig konsentrert på fingrene, smitter det litt over på språksenteret, som styrer musklene i munnen. Kanskje er det derfor vi gjør ting med leppene og munnen når vi er veldig fokuserte.

Sammenheng

Fingre, tunge og lepper er de delene av kroppen som er aller best på bitte små bevegelser, på finmotorikk.

Forskerne tror at grunnen til at disse områdene ligger på tett på hverandre i hjernen, er at vi snakket mer med hendene for tusenvis av år siden, før vi utviklet talespråk. Fortsatt er det vanlig å bruke hendene når vi snakker.

Forskere har studert både barn og voksne som plukker opp ting. Ved å se på leppene deres oppdaget de at munnen åpnet seg mer når de skulle plukke opp store ting enn når de plukket opp små ting. Det forsterker inntrykket av at det er en kobling mellom hjerneområder som styrer fingre og det som styrer munnen.

Skrevet av:
Andreas Wahl
Først publisert:
Sist oppdatert:

Kanskje du også liker dette